Annons
X
Annons
X

Ryktesvåg mot Swedbank

Finanskrisen har skapat en våg av rykten om Swedbank. I svensk affärspress spekuleras i bud från Danske Bank och norska DNB Nor.

Men bedömare som TT talat med tror att det är ”konstgjord andning” som gäller.

Såväl Riksbanken som Finansinspektionen har gått i god för att riskerna i Swedbanks portfölj går att hantera med bankens befintliga medel. Trots det spekuleras det nu vilt i att bud på banken eller ett akut rop på hjälp till ägarna står för dörren.

Spekulationerna, som har sänkt Swedbankaktien rejält, fick nytt bränsle när det stod klart att Swedbank hade oväntat stora positioner i den kollapsade amerikanska investmentbanken Lehman Brothers.

Annons
X

Sedan årsskiftet har nästan hälften, 46 procent, av Swedbanks börsvärde gått upp i rök.

Enligt Rickard Henze, bankanalytiker på AGB Sundal Collier, kommer minst en svensk bank att hamna i trångmål om inte finanskrisen vänder snart. Swedbank ligger närmast till hands till följd av exponeringen mot Baltikum och bankens jämförelsevis låga kapitaltäckning. Därtill bidrar en misstro mot ledningen och Lehman-exponeringen. Men enligt Henze ligger varken kapitaltillskott eller bud i korten.

–Finansieringsproblemen har lite att göra med hur mycket eget kapital de har. Det är snarare en förtroendekris än en kapitalbrist. Det finns ingen större anledning att i dagsläget gå ut och göra en nyemission, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tillägger att en motpart i en eventuell Swedbank-affär kan ha ganska mycket att förlora.

  –Det finns en risk i att den här oron sprider sig från Swedbank till den sammanslagna konstellationen. Jag tror ingen bank i Norden är villig att ta den risken i dagsläget. Och om man tittar på europeiska banker just nu har de lite andra saker att hantera än att köpa nordiska banker, säger han.

  Enligt Henke är tredje vägen bort från en hotande kollaps helt enkelt ”konstgjord andning” ett tag och att hoppas att finanskrisen lägger sig.

  –Det kommer ju inte vara så här i all framtid. De får hoppas på en återgång till mer normala förhållanden så snabbt som möjligt.

  Swedbank varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om samgående eller att banken skulle ha ebb i kassan.

  –Vi kommenterar aldrig den typen av rykten. Det är spekulationer och sånt som vi inte vill bidra till, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad.

  Joakim Goksör

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X