Ryanair lyfter Storbritanniens turism

Storbritannien upplevde den bästa turistsäsongen på fyra år under det första halvåret i år. Antalet svenska turister ökade med 20 procent. En stark orsak är lågprisflyget, enligt brittiska turistbyrån.

Under strecket
Publicerad
Annons

Varje år besöker runt en halv miljon svenskar Storbritannien, enligt brittiska turistbyrån. Under det första halvåret i år ökade antalet svenska turister med 20 procent. Och turistbyrån tackar lågprisflygen som har utökat både flygningar till och destinationer i Storbritannien.
– Det är tydligt att det påverkar. Dessutom har andra bolag utökat sina flygningar till Storbritannien, säger Simon Bradley, Nordenchef på brittiska turistbyrån.
En stor skillnad är också att svenskarna nu inte längre bara reser till London. De skottska städerna Glasgow, Newcastle och Edinburg har ökat i popularitet.
– År 2002 fanns inga direktflyg till Skottland från Sverige. Nu finns det från Stockholm, Malmö och Göteborg. Vi får väldigt mycket samtal om just Skottland nu, om allt från golfresor till whiskyprovningar, säger Simon Bradley.
– It always used to be just London! fortsätter han.
Och svenskarna är inte att förakta som inkomstkälla för Storbritannien. Under 2003 spenderade bara de svenska turisterna tillsammans 192 miljoner pund i landet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons