Annons
X
Annons
X

Mord i Malmö utreds inte – rutinerade poliser saknas

I genomsnitt varje månad har någon skjutits ihjäl i Malmö. Men flera av mordutredningarna går trögt. I 2 av de 14 fallen finns just nu inga poliser alls, rapporterar Sydsvenskan.

– Det saknas rutinerade utredare, säger förundersökningsledaren Mats Attin till SvD.

Våldet i Malmö
Foto: Johan Nilsson/TT

Långt över hundra poliser, troligen nära 150, jobbar nu med utreda de många olösta morden i Malmö. Senaste tolv månaderna har 14 människor mördats i staden, ihjälskjutna eller knivhuggna till döds. Enligt en stor sammanställning i tidningen Sydsvenskan ser hälften av morden ut att kunna vara på väg mot en lösning. Men i några fall har polisutredningarna gått i stå.

Till SvD säger Malmöpolisens jourhavande förundersökningsledare Mats Attin att man trots nya resurser har svårt att bemanna spaningsorganisationen med ”rätt folk”.

– Tittar man tillbaka på hur det var förr i Malmö, så var vi 30–40 som utredde mord, men vi hade ofta 20 års erfarenhet. I dag är läget sådant i Malmö att vi får hjälp från hela landet, men organisationen bemannas med relativt unga poliser som saknar rutin. Det är ett problem, säger han.

Annons
X

De största polisiära resurserna, totalt cirka 50 poliser, läggs på två mord på tonåringar, dels ett mord på en 19-åring som begicks 25 september i fjol, dels mordet på en 16-åring den 12 januari i år.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Utredningen av mordet på 16-åringen, som SvD berättat om bland annat här, försvåras av att vittnen inte anses berätta allt de vet, men också av ryktesspridning på sociala medier.

Trots det stora polisiära spaningsarbetet finns inga frihetsberövade i något av de två fallen.

Som jämförelse deltar just nu enligt Sydsvenskan inga poliser alls i utredningen av mordet på en 30-årig kriminell man på en p-plats den 29 februari i fjol. Mannen sköts med många skott, men vittnen saknas och fallet prioriteras inte. Inte heller prioriteras en enda polis till mordutredningen kring en 22-åring som sköts ihjäl med flera pistolskott den 9 mars i fjol. Utredningen är lagd på is på grund av polisbrist.

Organisationen bemannas med relativt unga poliser som saknar rutin

Vanligen är det 7–10 poliser som kopplas in på var och en av de flesta övriga utredningarna i den mordvåg som drabbat Malmö de senaste tolv månaderna. Så många jobbar med det särskilt svårlösta mordet på en 41-åring som knivhöggs till döds i oktober men som sedan påträffades först i november, i sin bil, som sänkts i Västra hamnen.

Detsamma gäller ett svårlöst fall med en dödsskjutning av en 24-årig nyutexaminerad tandläkare i december – polisen har flera olika teorier, inklusive att han sköts ihjäl av misstag.

För den andra hälften av de senaste tolv månadernas 14 mordfall i Malmö beskrivs utredningsläget som relativt sett ljusare. Några exempel:

• En 52-åring sitter häktad misstänkt för människorov i ett fall där åklagare bedömer att en sjubarnspappa den 22 juni försvann nära sitt hem vid Nobeltorget och sedan troligen mördades.

• En 21-åring sitter häktad för medhjälp till mordet på en 20-åring vid Annelundsgatan den 2 november. Sydsvenskan noterar att även offrets bror mördades, 2015 nära Möllevångstorget.

Jourhavande förundersökningsledare Mats Attin säger till SvD att man just nu tar hjälp från polis i hela landet men att det ändå är svårt att få rätt kompetens i utredningarna.

– Organisationen har förändrats, och detta är nytt.

Annons
Annons
X
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 2
Foto: Andreas Hillergren/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X