Annons

Här planeras skolstängt till sommarlovet

Trebarnsfamiljen Sicard i schweiziska Mont-sur-Rolle har övergått till hemundervisning. På bilden mamma Julia med barnen Alexia, Siena och William.
Trebarnsfamiljen Sicard i schweiziska Mont-sur-Rolle har övergått till hemundervisning. På bilden mamma Julia med barnen Alexia, Siena och William. Foto: Gunilla von Hall

Alla skolor igenbommade – nu försöker föräldrar vid köksbordet hitta sätt som liknar lektionerna. Så här går hemundervisning till i Schweiz, landet där skolorna kan vara stängda terminen ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Undervisning hemma vid köksbordet. Räkna, skriva och läsa - den som läraren rekommenderar eleverna.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 6

Femtonårige Gustave har lektioner hemma online hela dagarna, men frågan är hur proven ska rättas och vad som händer med det stora examensprovet för gymnasiet.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 6

Lärarna på en mellanstadieskola försöker planera lektioner på distans från ett elevtomt klassrum.

Foto: Gunilla von HallBild 3 av 6

Ingen förskola längre för treåriga William, då alla har bommat igen utom för föräldrar inom vården och andra kritiska sektorer. Nu har han fått en pappersdator för att göra läxa hemma med storasystrarna Alexia och Siena.

Foto: Gunilla von HallBild 4 av 6

Nioåriga Élisabeth räknar matematik hemma, men saknar samtidigt klasskompisarna och favoritfröken.

Foto: Gunilla von HallBild 5 av 6

”Vi måste undvika att eleverna ska gå om en termin, det skulle bli kaotiskt”, säger lärarfackets Samuel Rohrbach.

Foto: Gunilla von HallBild 6 av 6

GENÈVE Köksbordet svämmar över med multiplikationstabeller, grammatikregler, pennfodral, saxar och saftglas. Nioåriga Alexia tragglar verb medan sexåriga Siena hukar över tabeller och treårige William förtjust skriver på en pappersdator. Utanför skiner solen och fåglarna kvittrar som vilken vårdag som helst. Fast detta är ingen vanlig fredag.

Det är sista dagen på en vecka med hemmaskola i Schweiz som beslutat att stänga alla skolor, även grundskolor, fram till första maj för att stoppa epidemin med coronavirus. Hela landets utbildningssystem har stängts; förskolor, grundskolor, gymnasier och universitet. Det är den mest omfattande skolstängningen i Europa på grund av viruset – och nu talas om att skolorna ska hållas stängda ända till sommarlovet.

Annons
Annons
Annons