Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Rut och rot utan röta

Rot- och rutavdragen går som tåget. I juli meddelade Skatteverket att intresset för avdragen
fortfarande var på tillväxt. Rot står givetvis för den klart största andelen, men under årets första hälft köpte också 14 procent fler ruttjänster. Således aviserade Skatteverket att det nu var dags för utökad kontrollverksamhet och gick från att granska i synnerhet utförarna, till att nu syna även köparna i sömmarna.

Resultatet av dessa utvidgade kontroller utgjorde igår stoffet i en
nyhet i
DN. Nu ökar nämligen antalet överklaganden av Skatteverkets beslut rörande rut- och rotavdrag.

”Vi har också blivit bättre på att hitta de fall där det är problem, eller där någon faktiskt har fuskat”, kommenterar Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Annons
X

Utmärkt! Ett fungerande system har regler som efterlevs och kontroller som övervakar efterlevnaden. Ett system med röta är snarare tomt – eftersom all verksamhet och ruljangs flyttar ut ifrån det.

Lite så var det ju tidigare. För några år sedan befann sig rut- och rotbranscherna i hög grad utanför systemen och detta uppfattade många som ett normaltillstånd. Här har det skett ett positivt värderingsskifte, åtminstone enligt en rapport som Skatteverket släppte
för ett år sedan, som visade att acceptansen för svartarbete har sjunkit rejält sedan 2006
(Medborgarnas synpunkter på skattesystemet, skattefusket och Skatteverkets kontroll, 2012:1).

Samma rapport visade att färre kunde tänka sig att svartarbeta och att färre känner någon som gör det. Hela 74 procent sade sig ta avstånd från svartarbete – vilket ska jämföras med 2006 då bara 51 procent tog avstånd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den nonchalanta attityd till skattefusk och svartjobb som sågs då var en varningssignal. När folk ser skattereglerna som något orimligt som man har rätt att strunta i är legitimiteten skral. Det är glädjande att den tendensen har vänt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X