Annons
X
Annons
X

Rut och hemtjänst är bra för alla (2)

KOLUMN | GÖRAN SKYTTE

I min förra kolumn (
Rut och hemtjänst är bra för alla, 31/7) berättade jag om Banu, 29 år, från Pakistan, tvåbarnsmor. Hon längtar efter att få studera, men just nu måste hon hjälpa till att försörja familjen. Hon gör det som anställd i ett städbolag som jag anlitar.

Därför städar denna klipska bildningstörstande unga kvinna hos mig fyra timmar i veckan till dess hon och familjen får möjlighet att – som hon säger – ”gå vidare mot new goals”, mot nya mål.

Detta gav upphov till 317 kommentarer på nätet och 90 till mig, summa 407 kommentarer. Om jag inte hade haft så mycket annat att göra hade jag använt detta material som underlag för en akademisk avhandling i ämnet ”svensk mentalitet”.

Annons
X

Det mest frapperande är att invandringsmotståndarna och vänstern så tydligt möts i denna fråga. Utifrån olika utgångspunkter kommer de fram till samma slutsats.

För invandringsmotståndarna är Rut fel för att det hjälper invandrare att komma in i samhället, för vänstern är Rut fel för att det ger jobb till invandrare, som ju enligt vänsterns mening ”i solidaritetens namn” rätteligen bör leva på bidrag från staten.

De invandringsfiender och vänsteranhängare som på nätet förenas i kamp mot Rut och jobb i hemtjänst har olika utgångspunkter, men inte sällan kan det vara svårt att se om det är en röd eller en brunsvart.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag ska här citera en av dem, en som både kan tänka i flera led och formulera sig väl. Citatet är från SvD.se:


  Jag själv skulle aldrig någonsin anlita pigor. Jag menar, en människa som städar i ens privatbostad kommer mycket snart att veta ALLT. En piga vet mycket snart vad man har för underkläder och hur ofta man byter dem. Och om man skulle råka ha pikanta filmer och vuxenleksaker i garderoben vet hon det också.

  Jag har alltid undrat varför det här inte tycks vara ett problem för den överklass som anlitar 'hushållsnära tjänster'. Men jag vet ju vad det egentligen beror på. Folk som anlitar 'hushållsnära tjänster’ anser helt enkelt inte att Svetlana från Ukraina eller, som i Skyttes fall, Banu från Pakistan, är riktiga människor som man behöver göra sig till för. De är tjänare, underklass, hoi polloi, folk som helt enkelt inte räknas som folk. Man behöver inte skämmas inför dem, lika lite som vanligt folk behöver skämmas för att gå på toaletten inför sin hund. Men jag som jobbar i servicebranschen vet vad städerskorna i lunchrummet säger om hur sviniga vissa människor kan vara, och jag vill verkligen inte att den sortens skvaller skall spridas om mig. Och det beror på att jag, till skillnad från Skytte, ser dem som riktiga, jämlika människor.

  Vänster, eller populistisk så kallad höger? Omöjligt att säga. De flyter in i varandra. Gränserna suddas ut.

  I min hemstad Malmö har vi kunnat iaktta detta i många år. Röda stadsdelar i utkanten av Rosengård gick tidigt till Sverigedemokraterna. Nu ser vi samma sak på nätet, i synnerhet när man diskuterar Rut och hushållsnära tjänster.

  Jag för min del håller på Banu.

  Göran Skytte är författare och fri skribent.
  goran.skytte@telia.com

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X