Annons
X
Annons
X

Rut och Harry är SvD:s nya seriemakare

Hagbard och Morrgan åker ut. In kommer Söndagsbarn, av syskonen Rut och Harry Anderson. SvD förnyar sin seriesida och släpper in ung, svensk seriekonst.

Foto: ILL RUT OCH HARRY ANDERSSON

Rut Anderson är klädd i svart. Hon förklarar att hon hämtar mycket inspiration från sina sex år i terapi, och från fransmän som Foucault och Barthes.

Harry Anderson är hennes blonde lillebror, som ständigt läser om Loranga, Masarin och Dartanjang.

Tillsammans skapar de serien Söndagsbarn, i ett litet arbetsrum i föräldrarnas stora våning i Stockholm.

Annons
X

–Vi har en ganska borgerlig bakgrund. Och det måste man ju skämta om, det finns inget annat sätt att förhålla sig till det, säger Rut Anderson och slår sig ner i föräldrahemmets gamla NK-soffa.

I morgon är det premiär för Söndagsbarn i SvD, där serieskaparna skildrar sina alter egon. Sex dagar i veckan kommer läsarna att möta seriefigurerna Rut och Harry.

–Min karaktär är ganska pretentiös, intellektuellt snobbig, säger Rut Anderson som tar tag i en klassiker av CGJung när det är dags för fotografering.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Min karaktär bygger mycket på att jag varit arbetslös, att jag bott hemma hos mamma och framför allt på att jag inte fått så många tjejer, fortsätter Harry Anderson.

  Serien Söndagsbarn föddes för fem år sedan. Idén kom från henne; hon hade länge försökt göra serier, men insåg att hon var usel på att teckna. Nu lät hon lillebror rita.

  –Jag hade bara lärt mig att teckna i skolan. Och min karaktär har inget hår, för i början kunde jag inte rita hår, säger Harry Anderson.

  Serietecknaren Thomas Olsson blev snart en viktig mentor. Han lärde dem mycket om hantverket, exempelvis hur man ska placera pratbubblor.

  –Utan honom hade vi inte förstått hur man gör serier. Men själva idéerna har vi alltid haft själva, säger Rut Anderson.

  2008 publicerades Söndagsbarn i tidningen Hjälp, utgiven av Kartago. Imorgon är det premiär för serien i SvD.

  –Det blir mycket syskongnabb. Mycket handlar också om alkohol och våra misslyckade raggningsförsök. Men vi kommer från en bakgrund där man inte pratar så mycket om sex, så sexskämten är väldigt oskyldiga, säger Rut Anderson.

  Titeln Söndagsbarn anspelar på ett manus av Bergman, som är en husgud för syskonen. Dessutom är faktiskt Harry Anderson ett äkta söndagsbarn.

  Han har haft mycket flyt i tillvaron. Dessutom låter han gärna några dagar gå innan han sätter sig och tecknar, medan Rut tjatar om att deadline närmar sig.

  –Jag är ett måndagsbarn, och tar saker och ting lite allvarligare. Jag är lite mer preussisk, säger hon.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ILL RUT OCH HARRY ANDERSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X