Annons

”Rusta för en våg av långtidssjuka”

Det behövs ett politiskt erkännande av vårdbehov och forskningsbehov kring långtidseffekterna av covid-19, skriver debattörerna.
Det behövs ett politiskt erkännande av vårdbehov och forskningsbehov kring långtidseffekterna av covid-19, skriver debattörerna. Foto: Staffan Löwstedt

Tusentals svenskar riskerar att drabbas av långvariga symptom efter en covid-19 infektion. Särskilda resurser behöver riktas mot en helt ny patientkategori i takt med att covid-19 fortsätter sin spridning, skriver läkare.

Under strecket
Publicerad

Förlust av lukt- och smaksinne, huvudvärk, hjärndimma, bristande uppmärksamhet, trötthet, och nedsatt arbetsförmåga är symtom som dröjer sig kvar efter en covid-19 infektion. Dessa blir alltmer påtagliga för samhället då fler och fler patienter vittnar om besvär med hjärntrötthet som dröjer sig kvar flera månader efter sjukdomens debut. Symtomen som beskrivs är välkända efter olika typer av hjärnpåverkan, allt från cancerbehandling till traumatiska hjärnskador och idag finns redan tusentals svenskar som dras med kroniska neurologiska besvär.

Covid-19 har varit en prövning för svensk hälso- och sjukvård, men effekterna kan bli mycket mer långdragna än vi tidigare trott. Tidigare utbrott av coronavirus har visat att många fått problem med långvariga neurologiska symtom. Vi ser samma sak växa fram nu efter covid-19. Det som är unikt med covid-19 är sjukdomens omfattning. Aldrig förr i modern tid har en sjukdom spridit sig så snabbt och drabbat så många. Oroväckande nog krävs det inte heller att man varit allvarligt sjuk i covid-19 för att få långdragna symtom, rapporterna visar att även de som har haft en lindrig sjukdom har risk att drabbas av ”långtidscovid”. Risken är att vi får en helt ny patientkategori av långtidssjuka, en kategori som svensk sjukvård inte är redo för.

Annons
Annons
Annons