Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Spökryttarna från Ordebec Ruskigheter och humor i fin balans

Historikern och arkeologen Fred Vargas har vunnit ett stort antal deckarpriser, däribland CWA International Dagger Award fyra gånger.
Historikern och arkeologen Fred Vargas har vunnit ett stort antal deckarpriser, däribland CWA International Dagger Award fyra gånger. Foto: FOTO: LOUISE OLIGNY
(uppdaterad)

Spökryttarna från Ordebec

Författare
Genre
Prosa
Förlag
457 s. Sekwa förlag

Övers: Marianne Öjerskog

Tidigare i år tilldelades Fred Vargas – pseudonym för professorn, historikern och arkeologen Frédérique Audoin-Rouzeau – det prestigefyllda CWA International Dagger Award. Det må vara välförtjänt även om jag personligen anser att hennes deckare ibland drar för mycket åt det ”gotiska”, åt skräckromantik och fantasy. Men de komplicerade intrigerna är synnerligen fiffigt konstruerade och persongalleriet fascinerande och minst sagt originellt, om det nu inte vore för att persongallerierna i moderna deckare numera alltid är originella och aparta. Men Vargas har en stor publik och är en av Frankrikes bäst säljande författare.

Nu återkommer hon på svenska med ”Spökryttarna från Ordebec” och redan titeln antyder att vi här kan vänta oss en rejäl dos skräckromantik som kommer att få sin naturliga förklaring. Eller?

Vi åter
ser den originelle kriminalkommissarien Adamsberg på kriminalroteln i Paris. Och vi möter hans märkliga stab, där det ingår en narkoleptiker, en hetsätare och, jodå, en tjock katt som matvägrar om han inte blir buren till skålen. Här får vi också stifta bekantskap med en misshandlad duva som Adamsberg och hans son Zerk .

Annons
X

Det hela inleds med ett makabert ”baguettemord”. En sidointrig är den gosse som i radikalt nit bränner flotta bilar, men råkar minst sagt illa ut när han tuttar eld på en Mercedes där en finansfurste råkar sitta kvar. Man kan till en början undra om biintrigerna hänger samman med huvudintrigen. Det visar sig att de gör. Mycket skickligt gjort.

En dag får Adamsberg besök av en uppenbarligen vettskrämd äldre kvinna som är så rädd att hon hart när inte vågar redogöra för sitt ärende. Hon kommer från en liten håla i Normandie och berättar legenden om en skara spökryttare utan kött och blod, som rider genom skogen och tar livet av människor som begått skändligheter eller grymheter, och som hennes dotter har sett.

Otroligt men sant? Legenden är åtminstone faktisk, enligt översättarens efterord, och den utgör navet kring vilket handlingen kretsar. En sadistisk jägare har försvunnit och antas vara död. Han fick vad han förtjänade, är den allmänna meningen, men snaran kanske börjar dras åt kring även andra gestalter i byn. En kvinna som inte alls är ond blir grovt misshandlad. Efter en del komplicerade turer far Adamsberg, två av hans medarbetare, sonen, duvan och även bilpyromanen (varför ska jag inte avslöja) till Ordebec för att undersöka fallet tillsammans med en lokal polischef som är ättling till en av Napoleons marskalkar. En lustig detalj är att Zerk går under täckmanteln frilansfotograf för Svenska Dagbladet! Jag har inte haft tillgång till originalet och undrar om det faktiskt står så där. Men kul är det ju att SvD på detta sätt tar plats i den franska litteraturen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gestalt efter gestalt tar just gestalt, en korkad polis, en pompös greve, en oduglig läkare och så vidare. Intrigen vindlar och vindlar i den tjocka boken och det är rasande spännande i skärningspunkten mellan modern verklighet och gammal myt och folktro. Ja, modern och modern – i denna normandiska avkrok tycks tiden stå stilla. Inte för att man tror på gammalt skrock, fast man vet ju aldrig. Som Mark Twain en gång skrev: ”Jag tror inte på spöken, men jag är rädd för dem.” Rädd blir man under läsningen av denna bok, åtskilliga gånger.

  Så jag får väl än en gång ta till den gamla klyschan: den är svår att lägga ifrån sig, vilket ju alltid är ett gott betyg. Ett extra plus för Vargas lite bisarra humor som på något sätt balanserar ruskigheterna.

  Annons
  Annons
  X

  Historikern och arkeologen Fred Vargas har vunnit ett stort antal deckarpriser, däribland CWA International Dagger Award fyra gånger.

  Foto: FOTO: LOUISE OLIGNY Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X