Mjölk och honungRupi Kaurs Instagrampoesi skänker de oinvigda tröst

Rupi Kaur slog igenom 2015 med den egenutgivna diktsamlingen ”Mjölk och honung”.
Rupi Kaur slog igenom 2015 med den egenutgivna diktsamlingen ”Mjölk och honung”. Foto: Baljit Singh

Med sina korta, känslomässigt laddade dikter har indiska Rupi Kaur blivit ett poetiskt fenomen på Instagram. Kristin Lundell har läst tre diktsamlingar som öppnat lyrikens värld för en helt ny generation.

Under strecket
Publicerad
Annons

Rupi Kaur är en poet av sin tid och som det barn av i vår sociala mediesamtid hon är var det via den bildbaserade appen Instagram som hon hittade sin publik. Sociala medier som 2000-talets version av den inrökta poesiklubben men där just den inrökta poesiklubben krävde att ofta redan invigda läsare tagit sig dit för att lyssna möter Instagrampubliken Rupi Kaurs dikter där de själva befinner sig. På Instagram har hon 4,3 miljoner följare (som ytlig jämförelse följs statsminister Stefan Löfvens konto av 102 000 personer).

Född 1992 i indiska Punjab, men sedan tidiga barnsben uppvuxen i Kanada, har Kaurs tre diktsamlingar översatts till ett fyrtiotal språk. Hennes debutsamling ”Mjölk och honung” kom 2015 efter att Rupi Kaur på egen hand publicerat den. När samlingen två år senare gavs ut på svenska var det i översättning av influencern, bloggaren och författaren Sandra Beijer. Kombinationen var som handen i handsken. Rupi Kaurs poesi sjöng för en ung publik. Det är unga tankar om kärlek, sorg, depression och självtvivel. Om att slå sig fri och samtidigt alltid bära med sig sin uppväxt. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons