Annons

Runsten hittades på sjöns botten – gåtan ännu olöst

Finland har en enda runsten – men i Sverige finns flera. Bilden föreställer en av de svenska runstenarna – Rökstenen utanför Ödeshög.
Finland har en enda runsten – men i Sverige finns flera. Bilden föreställer en av de svenska runstenarna – Rökstenen utanför Ödeshög. Foto: Göran Billeson/TT och Per-Olov Eriksson/Naturfotograferna

Finlands enda runsten upptäcktes i Åbo skärgård 1997 när man skulle flytta på en sten som satt fast i sjöbotten. De flesta orden på runstenen var oläsliga och än i dag är det en gåta hur den hamnade där.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Finns det runstenar i Finland? Visserligen har Finland inte gått till historien som ett vikingaland, men den geografiska närheten till Sverige borde rimligen ha fått någon svensk resenär, eller någon av dåtidens finlandssvenskar, att hugga in runor i en sten.

Dick Harrison: Länge var svaret nej, men 1997 hittades faktiskt en runsten i Finland – landets hittills enda. Stenen påträffades i Åbo skärgård, närmare bestämt utanför Stora Ängesön i Hitis. När man skulle flytta på en sten som satt fast i sjöbottnen vid en brygga visade det sig att det rörde sig om ett runstensfragment av sandsten. Av allt att döma är det över högra hörnet av en större sten.

Annons
Annons
Annons