Rumsfeld skrev på nytt avtal om norska vapenlager

OSLO USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld besökte i går Stavanger. Han skrev under ett avtal om att USA ska fortsätta lagra vapen i Norge. Men de 80-talet demonstranter som väntat i flera timmar utanför Natobasen Jåttå, väntade förgäves. Rumsfeld smet ut en annan väg.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi tycker det är fegt. Han vågade starta ett krig, men han vågade inte möta oss, sade Marcela Molina, från Fredsinitiativet, till VG Nett.
Att Donald Rumsfeld kommer till Norge samtidigt som Norge firar att unionsupplösningen med Sverige skedde fredligt, har väckt uppmärksamhet. Att det dessutom kom ett amerikanskt hangarfartyg, USS Saipan, till Oslo hamn gav en amerikansk närvaro som den norska regeringen knappast räknat med på förhand.

– Att Rumsfeld kom just nu är nog en slump. Det passade bra på väg hem från Thailand, säger Nils Morten Udgaard, som är utrikeskommentator i Aftenposten.
För Norges del är emellertid besöket välkommet, även om det helst hade kommit på en annan tidpunkt. Amerikanskt intresse för Norge är inte så
självklart i dag som det var under det kalla kriget. Då hade Norge en särställning inom Nato som det enda landet, förutom Turkiet, som direkt gränsade till Sovjetunionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons