Annons
Recension

Rumänska röster om längtan bort

I samband med Bokmässan i Göteborg släpps ”Skräpliv”, noveller av tio rumänska författare. Fabian Kastner har läst en spännande antologi om livet under och efter kommunismen och längtan ut och bort.

Under strecket
Publicerad

Daniela Crasnaru.

Foto: CATO LEINBild 1 av 2

Mircea Cartarescu är poet, romanförfattare och essäist. Han är aktuell på svenska med kortromanen ”Travesti” och i novellsamlingen ”Skräpliv”.

Foto: LARS PEHRSONBild 2 av 2

Rumänien står i fokus på årets bokmässa i Göteborg. Bland de gästande författarna finns stora, Nobelpristippade namn som Mircea Cartarescu och Norman Manea, båda aktuella med böcker på svenska: Cartarescu med den tidiga kortromanen ”Travesti”, Manea med sin senaste roman ”Lyan”, om den rumänska diasporan i USA.

Andra namn är Gabriela Adamesteanu, Daniela Crasnaru och Dan Lungu, tre uppmärksammade författare som även har bidragit med varsin novell till ”Skräpliv”, en spännande antologi som förlaget 2244 utger lagom till mässan. Boken samlar elva samtida berättare ur olika generationer och är den första breda introduktionen av den rumänska novellen på svenska.

Annons
Annons
Annons