Rumänska barnhem förbättras

Bonn, SvD
Vanvårdade och utmärglade barn med tomma ögon. Små bräckliga kroppar som vaggar fram och tillbaka, huvuden som mekaniskt dunkar mot väggen. Sängar fyllde av exkrement, iskalla sovsalar och halvrutten mat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bilderna från barnhemmen i Rumänien chockade världen för drygt tio år sedan. TV-rapporterna från ”dödsslottet” i Cighal i norra Rumänien där 137 förståndshandikappade barn dog av svält och misskötsel var som en glimt från ett inferno.

Runt om i det utblottade landet upptäcktes jättelika institutioner, av medierna döpta till dödsläger, som hade byggts på uppdrag av den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceauscescu.
Denne hade på sjuttiotalet förbjudit aborter och bestämt att varje familj skulle ha minst fem barn, allt för den rumänska befolkningen skulle växa.
Många av barnen övergavs. Förtvivlade mödrar såg ofta ingen annan utväg än att lämna ifrån sig sina nyfödda. Värst drabbades handikappade bebisar som sorterades ut och låstes undan.
Så sent som i mitten av 2001 lade Europaparlamentet fram en förintande rapport i vilken Rumänien beskylldes för att ”systematiskt bryta mot FN:s konvention om barnens rättigheter”.

Annons
Annons
Annons