Annons
X
Annons
X

Rumänsk kultur i fokus

Rumänsk kultur i fokus

Rumänsk och romsk konst, musik, arkeologiska skatter, böcker, multimedia kommer att snart att börja synas i Sverige. Den 31 januari invigs nämligen Kulturår Rumänien 2002 av Sveriges och Rumäniens kulturministrar, Maria Ulvskog och Razvan Theodorescu, vid en ceremoni i Stockholms stadshus. Initiativtagaren Lars Kollberg, redaktör för Konsttidningen, har i samarbete med representanter för rumänsk kulturliv engagerat en rad konstnärer, artister, museer och andra institutioner. - Vi vet alldeles för litet om rumänsk kultur. Rumänien har både ett enastående kulturarv och spännande samtidskonst, konstaterade Lars Kollberg efter att själv ha stiftat bekantskap med landet.
Projektet drivs i samarbete med rumänska kulturministeriet och Rumäniens ambassad och från svensk sida i ett nätverk där en rad museer, andra institutioner och kulturarbetare är representerade.
Medelhavsmuseet förbereder en arkeologisk utställning med drygt 300 unika föremål. Musikhögskolan planerar konserter med rumänska musiker. Väsby konsthall visar i februari rumänsk samtidskonst och en utställning med ung romsk konst. Årsprogrammet är inte spikat i detalj, ännu letas pengar för att utställningar och evenemang ska kunna turnera i landet; såväl offentliga medel som sponsormedel söks. Ett motsvarande svenskt kulturår planeras i Rumänien 2004. Jenny Leonardz

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X