Annons
X
Annons
X

Erik Thyselius: Rumäniens sak är vår

Protesterna i Rumänien
Rumäner demonstrerar mot regeringen.
Rumäner demonstrerar mot regeringen. Foto: Vadim Ghirda / TT

Efter massiva folkliga protester, med hundratusentals demonstranter på Bukarests gator och torg, valde slutligen Rumäniens regering motvilligt att dra tillbaka sitt föreslagna dekret, som i praktiken skulle ha avkriminaliserat grov korruption.

Om det hade blivit antaget hade det inte längre ansetts som maktmissbruk om de ekonomiska skadorna understeg drygt 400 000 kronor. Flera av det socialdemokratiska regeringspartiets företrädare, inklusive dess ledare Liviu Dragnea, hade då sluppit undan åtal. Folkets vrede mot dekretet är både förståelig och legitim. Av EU-medlemmarna är Rumänien ett av de länder som plågas värst av korruptionens gissel.

I en rapport från EU-kommissionen från 2014 uppfattade 93 procent av de tillfrågade rumänerna att korruptionen var utbredd i samhället. 25 procent uppgav att de förväntats eller uppmanats att ge en muta under det senaste året, i kontrast till EU-ländernas genomsnitt på fyra procent.

Annons
X

Trots att korruptionen fortsatt är ett av Rumäniens största problem har det senaste decenniet också inneburit vissa framsteg. 2002 grundades till exempel antikorruptionsmyndigheten DNA.

Sedan dess har, bland annat, hundratals domare och åklagare dömts för korruption. 2014 lyckades myndigheten under ledning av chefsåklagare Laura Codruţa Kövesi, åtala dussinet borgmästare, fem parlamentsledamöter, två tidigare ministrar och en före detta premiärminister.

Bokslutet framstår både som imponerande och nedslående på samma gång, då det visar hur gigantiskt problemet med korruption är i landet.
Med politikerna ständigt i DNA:s kikarsikte är det inte konstigt att den nuvarande regeringen gör vad den kan för att försvåra myndighetens arbete. Det tillbakadragna dekretet var just ett sådant försök.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När ett lands regering knappt orkar dölja att den vill avkriminalisera korruption är det lätt att bli matt. Utan den politiska viljan blir det hart när omöjligt att förändra ett lands kultur.

  Därför är det viktigt att EU:s medlemsländer även fortsatt hjälper de krafter som vill se ett slut på korruptionen. Rumäniens folk förtjänar det stödet.

  Annons
  Annons
  X

  Rumäner demonstrerar mot regeringen.

  Foto: Vadim Ghirda / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X