Annons

Rumän dömd för våldtäkt försattes på fri fot i Sverige

En 30-årig rumänsk man som dömts till tio års fängelse i Italien för bland annat koppleri och våldtäkt har försatts på fri fot av Högsta domstolen i Sverige. Anledningen är att domstolen inte litar på att Italien, som dömt mannen i sin frånvaro, uppfyller de mänskliga rättigheterna.

Under strecket
Publicerad

Italien är ett av de länder där man kan dömas för brott utan att själv delta i rättegången. I Sverige är detta omöjligt. Enligt artikel 6 i den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har man rätt att i domstol försvara sig mot anklagelser om brott. När Sverige utlämnar personer som dömts i sin frånvaro krävs därför alltid att en ny rättegång hålls eller att bevis kommer in som visar att den dömde känt till anklagelserna och haft möjlighet att bemöta dem. I det aktuella fallet kunde Italien inte garantera en ny rättegång och domstolen kunde inte ens visa att den dömde blivit kallad till rättegången. - Vi begärde in kompletteringar om detta, men de kom aldrig. Det är lite slappt av italienarna, säger chefsåklagare Anette von Sydow på Riksåklagarens rättsavdelning. Följden blev att den 30-årige mannen släpptes efter nio månader i svenskt häkte. Han dömdes i november 2000 av en domstol i Padua för att ha tvingat två kvinnor och en 16-årig flicka från Rumänien och Moldavien att prostituera sig. De hade lockats till Italien med löfte om arbete, men väl där utsattes de för våld och hot om de inte gjorde som 30-åringen och hans flickvän sade.

Den italienska domstolen, som utöver tio års fängelse dömt 30-åringen att betala 60 miljoner lire (270 000 kronor) i böter, anser att kvinnorna tvingats leva under slaveriliknande förhållanden. När 30-åringen och hans flickvän greps den 1 juli 1999 var de i begrepp att ”sälja” en av kvinnorna. Mannen, som nekar till brott, satt häktad i sex månader i Padua. Efter sex månader försätts alla på fri fot i Italien, men med reseförbud. I samma stund som 30-åringen släpptes förklarade utlänningspolisen att han inom 14 dagar måste lämna landet eftersom han var i Italien illegalt. Han reste då till Polen och domstolen i Padua behandlade målet nästan ett år senare med enbart 30-åringens försvarsadvokat närvarande.

Annons
Annons
Annons