X
Annons
X
Recension

Otroligt Ruggigt kul bland penisben och proteser

Maginnehåll, proteser och annan kuriosa visas i Livrustkammarens nya utställning ”Otroligt”. Föremålen är precis lagom kittlande för att väcka nyfikenhet, skriver Eva Bäckstedt.

Redan på 1500-talet tillverkades proteser för att ersätta förlorade kroppsdelar. Amputationerna blev successivt fler när skjutvapnen blev vanligare. Proteserna kunde ha mekanik, så att fingrarna rör sig samtidigt för att kunna greppa. Denna ingår i Livrustkammarens samlingar. Foto: Jens Mohr

I begynnelsen var kuriosakabinettet. Där visade samhällseliten upp sina samlingar av egendomliga, exotiska, ibland makabra föremål, för att imponera, väcka häpnad och kanske lite äckel.

Det pedagogiska värdet av kuriosa är diskutabelt, och på museerna, kabinettens moderna efterföljare, intar kuriosan oftast en undanskymd plats om den inte går att inordna i ett naturligt sammanhang.

Ture Bielke var med i konspirationen mot Gustav III. Han tog gift och dog innan han greps. Kroppen obducerades och maginnehållet bevarades för eftervärlden. Arseniken finns fortfarande kvar.

Foto: Jens Mohr Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X