Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Rubriker runt ebola saknar proportioner

Läkaren hade just klivit av planet från Conakry för att ge oss en briefing om det fruktade dödsviruset ebola. Han satte sig vid det ovala bordet och lade pannan i djupa veck. Så nös han. Alla dök under bordet. Har vi fått ebola nu? viskade kollegan intill mig skämtsamt med ängslig underton i rösten.

Det är denna rädsla som driver rapporteringen kring ebola i Guinea. En begriplig rädsla eftersom det handlar om ett av världens farligaste virus, som dödar 90 procent av alla smittade. En fasansfull sjukdom som börjar som en värre förkylning men slutar med rasande hög feber, kräkningar och inre och yttre blödningar som inte går att stoppa. En farsot där sjukvårdspersonal klär sig i skyddskläder som för tankarna till Tjernobyl eller Fukushima.

Fast ofta försvinner proportionerna när ebola blixtrar till bland rubrikerna. Sedan viruset upptäcktes 1976 har bara ett dussintal lokala utbrott rapporterats och knappt 1650 människor dött. Jämför det med malaria som drabbar 219 miljoner människor varje år och dödar upptill 1,2 miljoner. Eller tuberkulos som drabbar 8,6 miljoner människor och dödar 1,3 miljoner varje år. Med både malaria och tuberkulos finns också livsfaran med resistens mot profylax och existerande läkemedel.

Annons
X

Men malaria och tuberkulos är inte sjukdomar som bjuder på lika spektakulära rubriker förstås. Ebola är mer kittlande med det dramatiska sjukdomsförloppet och mystiken kring virusets ursprung. Därför blir nyheter om ebola bländande synliga och larmande högljudda. Att ge perspektiv och påminna om att sjukdomen visserligen är hemsk men varken leder till pandemi eller smittar särskilt lätt, glöms liksom bort.

Ibland skapas också en sorts smädebild av avlägsna afrikanska länder när ebola bryter ut.

Många har nu begripit att Guinea inte är samma sak som Guinea-Bissau, Ekvatorialguinea eller Papua Nya Guinea. Likaså har det blivit bekant att Conakry är huvudstaden, samt att området med det konstiga namnet Guéckédou är centrum för ebolautbrottet.

Men bland beskrivningarna finns också häpna konstateranden att människor där smaskar i sig grillande fladderlöss, rökta ekorrar, råttor, apor och gorillor. Med viss vämjelse rapporteras hur Invånarna uppmanats att sluta koka kryddiga soppor på fruktfladdermöss som tros sprida ebola. Mellan raderna målas bilden upp av obegripligt barbariska människor som drabbas av dödsviruset för att de sitter ute i djungeln och knaprar på gorillor.

Men det handlar om människor i världens fattigaste länder som inte har något annat val än att äta vilda djur. Människor som har oturen att drabbas av ett virus som gömmer sig i de afrikanska regnskogarna och emellanåt dyker upp. De betalar priset i ebolautbrott med så få sjuka att det inte lönar sig för läkemedelsindustrin att försöka utveckla mediciner eller vaccin. Inte välsulade västerlänningar som grips av ebolafruktan över några braskande rubriker.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X