Annons

Ruben på ön bjuder gästerna på "sur-tapas"

Ulvön är ett semesterparadis i Höga kustens skärgård med mycket att erbjuda sommargäster.
Ulvön är ett semesterparadis i Höga kustens skärgård med mycket att erbjuda sommargäster. Foto: Linda Romppala

Röda sjöbodar, smattrande flaggstänger – och den karakteristiska doften av surströmming. SvD Mat & Resor har besökt Bottenhavets pärla Ulvön.

Under strecket
Publicerad

Längs med vattenbrynet ligger Hamngatans fiskebodar på rad. På 1930-talet hyrdes dessa ofta ut till stockholmare som kom för att leva skärgårdsliv.

Foto: Linda Romppala

En sik från röktunnan bakom Östen Markströms kiosk blir en lunch tillsammans med inköp från handelsboden.

Foto: Linda Romppala

Ulvön är hjärtat i svensk surströmmingstillverkning.

Foto: Linda Romppala

Surströmmingsfabrikör Ruben Madsen arrangerar emellanåt surshower i sin trädgård.

Foto: Linda Romppala

Surströmming på modernt vis. Fiskfabrikör Ruben Madsen inleder gärna kvällen med sur-tapas.

Foto: Linda Romppala

Ångermanlands äldsta fiskeläge Sandviken ligger på Ulvöns nordvästra sida. Idag hyrs de inredda fiskebodarna ut till sommargäster.

Foto: Linda Romppala

Det blåser friskt när M/F Ulvön närmar sig de röda granitklipporna, men vinden mojnar direkt när färjan svänger in i sundet som skiljer de två öarna. Vi är på väg till Ulvön i Bottenviken, utanför Höga kusten.

Vid kajen blir vi varmt mottagna av allt-i-allon Janne från Ulvö Lakeside Resort som kör vårt bagage på sin fyrhjuling. Han föreslår att vi börjar utforska ön längs hamngatan nere i byn.

Annons
Annons
Annons