Annons
Recension

Roy Roy rymmer sorgens alla känslor

ALLVARSORD De norska bilderboksskaparna Gro Dahle och Svein Nyhus har fått flera priser i hemlandet för sina böcker. I Roy skriver de om döden och ett barns sorgeprocess. En av de bästa böckerna i det ämnet, menar Lena Kåreland.

Publicerad

Barns reaktioner på traumatiska situationer och händelser är något som de norska bilderboksskaparna Gro Dahle och Svein Nyhus gärna dröjer vid. I ”Snäll” handlade det om kvinnoförtryck, gestaltat i skildringen av en flicka som bokstavligen gick in i väggen. I ”Den arge” var temat kvinnomisshandel. I höstens bilderbok ”Roy” tas döden upp.

Redan i bokens upptakt ställs vi inför fullbordat faktum. Den första meningen slår fast att hunden Roy är död. Den som berättar är hundens ägare, en namnlös pojke. I både text och bild skildras med finstämt vemod hur det är att förlora någon man hållit av. Sorgen understryks av illustrationernas dämpade färgskala, där allt går i blekt grått med inslag av ockra. Texten säger inget om den tid då historien utspelas. Men de kala träden och de fallande löven som blåser in genom den öppna dörren signalerar höst och förgängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons