Roy Fares: ”Jag gillar barnsliga smaker”

Leonor vill bli bagare och drömde om att få träffa konditorn Roy Fares. Hon skrev till SvD Junior – vi ordnade ett möte med idolen.

Publicerad
När Roy var 21 år vann han SM-guld för unga bagare. År 2010 blev han utsedd till Årets konditor.   
När Roy var 21 år vann han SM-guld för unga bagare. År 2010 blev han utsedd till Årets konditor.    Foto: Ari Luostarinen

Roy Fares är en känd konditor i Sverige. Han har släppt flera kokböcker, ­blivit utsedd till ”Årets konditor” och haft egna tv-program. För ett och ett halvt år sedan ­öppnade han sitt första egna kafé. Men intresset för bakning fick han redan i skolan, berättar Roy för juniorreportern ­Leonor.

– Det var på hemkunskapen. Jag tyckte att det var så himla roligt att upptäcka vad man kunde skapa av ägg, smör och socker. Och jag är en gotte­gris så det här yrket passar mig som hand i handske, säger Roy.

När Roy skulle välja gymnasium visste han att han inte ville sitta på ett kontor utan att han ville göra något praktiskt. Då blev det livsmedelsprogrammet.

Leonor får hjälpa till att spritsa glasyr på vallmocupcakes i köket på Mr Cake, Roys kafé i Stockholm. Snart öppnar han ytterligare ett kafé i Göteborg.
Leonor får hjälpa till att spritsa glasyr på vallmocupcakes i köket på Mr Cake, Roys kafé i Stockholm. Snart öppnar han ytterligare ett kafé i Göteborg. Foto: Ari Luostarinen

– Då blev man utbildad­ ­bagare och konditor. Och man fick äta hur många chokladbollar man ville i skolan, säger Roy.

Sedan dess har Roy jobbat med att baka. Som 21-åring vann han SM för unga bagare.

Leonor: Hur övade du inför det?

– Man får öva som i vilken sport som helst. Man måste öva, öva och öva för att få den där bullen att bli perfekt. Men det behövs också jättemycket planering och man måste vara ganska duktig på att hantera stress.

Roy är väldigt noggrann när han bakar och tipsar om att använda en gramvåg. ”Då får man ett bättre resultat.”
Roy är väldigt noggrann när han bakar och tipsar om att använda en gramvåg. ”Då får man ett bättre resultat.” Foto: Ari Luostarinen

Leonor: Vilket är ditt bästa tips till barn som vill bli bra på att baka?

– Det är att våga prova nya saker. Och att man läser receptet ordentligt, då lär man sig. ”Varför ska jag inte blanda choklad med något kallt, jaha, det stelnar då!” Börja med sockerkaka, chokladbollar och pannkakor. Lär dig hur din ugn fungerar, för alla ugnar är olika, tipsar Roy.

Diskarna på kaféet dignar av pampiga tårtor, cheesecakes och cupcakes. Men bakning handlar egentligen inte om att göra väldigt svåra saker, tycker Roy.

– Bakning är något man ska njuta av, gärna tillsammans med vänner och familj. Det blir väldigt hemtrevligt av doften som sprider sig hemma. Det behöver inte vara så krångligt, det viktigaste är att det är gott.

Efter intervjun överraskar Leonor Roy med presenter – chokladbollar som hon gjort själv och smågodis.
Efter intervjun överraskar Leonor Roy med presenter – chokladbollar som hon gjort själv och smågodis. Foto: Ari Luostarinen

Leonor: Vad bakar du helst hemma?

– Jag älskar att baka efter säsong! På hösten finns det ju inget god­are än en brownie eller en äppelkaka med hemmagjord vaniljsås. På sommaren vill jag gärna göra något med rabarber eller jordgubbar. Och jag älskar crème brûlée.

Leonor: Finns det ­någon efterrätt du inte gillar?

– När det blir för mycket choklad. Det ska gärna vara ­något fräscht i, som hallon eller passionsfrukt. Annars blir det för tungt. Jag gillar barnsliga smaker och mjölkchoklad mer än mörk choklad, ­säger Roy.

Prova 10 nr av SvD Junior för endast 199 kr junior.prenservice.se
Annons

När Roy var 21 år vann han SM-guld för unga bagare. År 2010 blev han utsedd till Årets konditor.   

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 4

Leonor får hjälpa till att spritsa glasyr på vallmocupcakes i köket på Mr Cake, Roys kafé i Stockholm. Snart öppnar han ytterligare ett kafé i Göteborg.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 4

Roy är väldigt noggrann när han bakar och tipsar om att använda en gramvåg. ”Då får man ett bättre resultat.”

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 4

Efter intervjun överraskar Leonor Roy med presenter – chokladbollar som hon gjort själv och smågodis.

Foto: Ari Luostarinen Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons