Annons

Rovfiskar ger friskare kuster vid Östersjön

Gäddor och andra stora rovfiskar kan bidra till att hålla Östersjöns kuster friska. Arkivbild.
Gäddor och andra stora rovfiskar kan bidra till att hålla Östersjöns kuster friska. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rovfiskar som abborre, gädda och torsk kan motverka problem med övergödning vid Östersjöns kuster och bidra till friska vatten. Det visar en ny studie av rovfiskarnas betydelse för ekosystemet som svenska och nederländska forskare gjort.

Under strecket
Publicerad

Forskarna från Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och nederländska Groningen Universitet har tittat på hur rovfiskar och undervattensvegetation samverkar för att bidra till friskare vatten i Östersjöns kustområden. Man har undersökt näringskedjor i 32 vikar längs kusten mellan Östergötland och Uppsala, som en del i ett treårigt forskningsprojekt.

– Den här studien är viktig för både miljön och människan. Det är en av de första studierna i Östersjön som visar hur viktiga rovfiskar är för vattenkvaliteten. Den berör stora delar av Östersjön, och länder runt omkring den, säger Serena Donadi, forskare vid SLU, till TT.

Annons
Annons
Annons