Rover slagträ i valrörelse

Nu är Rover inne på sin sista vecka om ingen allvarlig spekulant dyker upp. Och krisen för den enda åter- stående brittiskägda bilfabriken har redan blivit ett vapen i valrörelsen.

Under strecket
Publicerad
Annons

MG Rover har förlorat omkring 20-25 miljoner pund, cirka 300 miljoner kronor, i månaden. Det konstaterar revisionsfirman Pri-cewaterhouse Coopers som i fredags övertog administrationen av den krisdrabbade bilfabriken.
Sedan i torsdags är produktionen stoppad i brist på delar. Utan betalning ville inte underleverantörerna skicka sina produkter till Longbridge i Birmingham där Rover tillverkas.

Efter ett möte i går fick de anställda gå hem. 6,5 miljoner pund i statlig nödhjälp finansierar löner och andra kostnader denna vecka.
De nya administratörerna hoppas liksom de tidigare cheferna att kinesiska Shanghai Automotive Industry Corp, SAIC, ska bli den räddande ängeln. Men talesmän för det kinesiska bolaget framhöll att det var osannolikt att SAIC skulle engagera sig medan Rover var under speciell administration.
Dessutom äger SAIC redan rätten till de två mest attraktiva Rovermodellerna med motorer. Rätten inköptes för 67 miljoner pund förra året. Det har tidigare antagits att SAIC ville flytta produktionen av modellerna till Kina, vilket skulle lämna föga kvar till fabriken i Longbridge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons