Annons
Krönika

Anders Rydell:Rövades av Stalins brigad – återfanns i Mariefred

”Kristi begråtande” av Lucas Cranach d ä från 1500-talets början. Tavlan inköptes 1970 på stadsauktion i Mariefred. Bilden är beskuren.
”Kristi begråtande” av Lucas Cranach d ä från 1500-talets början. Tavlan inköptes 1970 på stadsauktion i Mariefred. Bilden är beskuren. Foto: Nationalmuseum

Polen återkräver en värdefull målning från 1500-talet av Nationalmuseum – samtidigt har landet själv vägrat att återlämna konst som stals från Förintelsens offer.

Under strecket
Publicerad

I somras meddelade Nationalmuseum att de avser att återlämna en stulen målning till Polen. Det var inte vilken målning som helst – utan ”Kristi begråtande” av Lucas Cranach d ä, hans skola, från 1500-talets början. Historien om hur tavlan hamnade på museet är kittlande och har beröring med en viktig del av svensk 1900-talshistoria.

Tavlan befann sig fram till slutet av andra världskriget på Schlesische Museum der Bildenden Künste i Breslau. 1945 evakuerades tavlan till ett magasin på den lilla orten Kamenz, men när Röda armén 1946 lämnade området var målningen, liksom flera hundra andra i samlingen, borta.

Annons
Annons
Annons