X
Annons
X
Recension

Sibelius: Symfoni Nr 1 & En saga Rouvali dirigerar fram Sibelius hypnotiska uttryck

Karismatisk på pulten "lever" han musiken med yviga armrörelser och vibrerande händer. Den finländske dirigenten Santtu-Matias Rouvali är ett dragplåster för konserthusen. På Sibelius-skivan med Göteborgs symfoniker blir framför allt sagostämningen påtaglig.

Finske Santtu-Matias Rouvali inledde sin fyraåriga period som chefdirigent för Göteborgs symfoniker säsongen 2017–2018. Foto: Maurice van Es, GSO
Läs mer om Musikveckan med SvD

Med en dirigentstil som ger direktkontakt med både orkester och publik har finländaren Santtu-Matias Rouvali, född 1985, blivit ett dragplåster för konserthusen. Ett fynd för Göteborgs symfoniker vilka engagerade honom som chefdirigent under fyra säsonger från och med 2017–2018.

Förra året spelade Rouvali in sin första skiva med orkestern, med verk av hans favorit Sibelius. Enligt programtexten är detta inledningen på en resa genom Sibelius orkestervärld. Ännu har han inte gjort så många skivor, och denna är den första med rena orkesterverk. De tre tidigare omfattar violin- och gitarrkonserter av olika tonsättare.

Finske Santtu-Matias Rouvali inledde sin fyraåriga period som chefdirigent för Göteborgs symfoniker säsongen 2017–2018.

Foto: Maurice van Es, GSO Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Förutom musik gillar Santtu-Matias Rouvali jordbruk och jakt.

Foto: Marko Feklistoff, GSO Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X