Rött läppstift har hittat till kvinnorna med makt

Heta läppar Det hänger inte på håret i vår. I stället är det den röda munnen alla talar om. Den syns på catwalken, på artisterna och på Geena Davis som president i nya TV 4-serien Commander in chief.

Under strecket
Publicerad
Annons

När TV 4:s nya serie Commander in chief hade amerikansk premiär i höstas gällde diskussionerna tre saker. På plats nummer tre: republikanska konspirationsteoretiker hävdade att en tv-serie där en kvinna är president enbart är ett av demokraternas verktyg för att Hillary Clinton ska vinna valet 2008.
På plats nummer två: det faktum att man över huvud taget gör en presidentserie där USA:s viktigaste man är en kvinna.
Och på plats nummer ett: president Mackenzie Allens röda läppstift.
Alla tidningar fastnade vid Geena Davis sminkade mun. ”Hon bär sannerligen mer läppstift än sina företrädare” skrev Washington Post. ”De där fylliga röda läpparna är lite förbryllande på en president, även om hon är kvinna. De ser mer ut som en filmstjärnas läppar” skrev Media Life Magazine. ”Trots de stora, glansiga, röda kuddar som är hennes läppar, och som ständigt drar in ens blick till mitten av skärmen, lyckas hon vara övertygande som president” tyckte Los Angeles Times.
Rött läppstift väcker uppmärksamhet som inget
annat smink. Men det är ingen nymodighet.

De tidigaste röda läppstiften har hittats i 5 000 år gamla gravar i Babylon, nuvarande Irak. Länge var sminket man använde blyhaltigt och hälsofarligt och det dröjde fram till slutet av 1800-talet innan massproduktion av säkrare sammansättningar togs upp. Kring 1900-talets början var det främst prostituerade men även teaterfolk som sminkade sig.

Annons
Annons
Annons