Annons

Lena Kåreland:Rotlös rebell obekväm i salongerna

STENDHAL. Hans nomadiska liv är ett tacksamt ämne för många biografer – bland dem Philippe Berthier, som i en ny bok fördjupar bilden av den rotlöse författaren Stendhal och hans olyckliga barndom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stendhal ville helst av allt bli musiker. Och musiken finns överallt hos honom. Sin första bok, som han gav ut vid 32 års ålder, var en biografi över Haydn och Mozart. Det förvånar därför inte att
Philippe Berthier inleder varje kapitel i sin biografi
Stendhal. Vivre, écrire, aimer (Editions de Fallois, 542 s) med ett motto hämtat ur någon opera, oftast av Rossini eller Mozart.

Opera var en av Stendhals stora passioner, och han avstod inte gärna från en operakväll. Romankonsten, det område där han gjorde sig ett namn, satte han däremot aldrig i främsta rummet. Stendhal var i grunden en kompositör som aldrig fick tillfälle att komponera, anser Berthier, som tidigare har gett ut inte mindre än åtta arbeten om den franske författaren. Han har även ansvarat för utgivningen av Stendhals skrifter i Pléiade-serien. Med en god överblick och mot bakgrund av det tidiga 1800-talets kulturella miljöer, Napoleons krig och intrigerna i den diplomatiska världen tecknar han en mångfacetterad bild av Stendhals liv och verk.

Annons
Annons
Annons