Annons
X
Annons
X

Rothstein förvånad över kritiken

Sedan statsvetaren Bo Rothstein gått ut och liknat bloggvärlden vid en kloakbrunn har diskussionen om bloggosfärens betydelse för demokratin hettat till. Men den skarpa kritiken får bara Rothstein att hålla ett stadigare tag om sin hypotes.
– Den har blivit väldigt kraftigt bekräftad, som forskare borde det göra mig glad men det känns bara dystert, säger Bo Rothstein.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet beskriver i sin debattartikel hur bloggvärlden blivit ett forum för rasistiska och sexistiska påhopp, förolämpningar och personangrepp.

Och tvärtom vad bloggvurmare ofta argumenterar med, gynnar bloggvärlden enligt Rothstein inte demokratin.

– Det pekar i motsatt riktning. Möjligheten att vara anonym gör att folk skriver vad som helst. Det handlar om påhopp som publicister på dagstidningarnas insändarsidor aldrig hade släppt fram, säger Bo Rothstein.

Annons
X

– Vi är redan nu ett multikulturellt samhälle, vilket ställer nya krav på demokratin. Man kan inte köra över minoriteter, utan det behövs en respektfull samtalsdialog där det läggs mer vikt vid det upplysta samtalet.

Sedan debattartikeln skrevs har kritik riktats mot hans resonemang. Kända samhällsdebattörer och ledarskribenter har öppet ifrågasatt och avfärdat hans idéer om vad som egentligen gynnar demokrati.

Inte heller i bloggosfären skräder man orden.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Andelen hatmejl, stämplingar och påhopp har ökat dramatiskt. Det är inte behagligt men det får jag ta. Om jag ser saker som jag menar är ohälsosamma för demokratin måste jag lyfta fram dem, säger statsvetaren Bo Rothstein och summerar den senaste veckans debatt.

  – Det blev ett intressant test. I och med artikeln fick bloggvärlden chans att visa att jag hade fel, men det gjorde de inte, konstaterar han.

  Om Rothstein menar att bloggarna är något som hindrar demokratin, har hans motståndare anklagat honom och hans resonemang för att göra precis samma sak.

  Bo Rothstein själv säger sig vara förvånad över kritiken.

  – Ja, jag är förvånad över hur så många kända debattörer sällar sig till fel sida. Och hur de kan ha en sådan acceptans för rasistiska påhopp förstår jag inte, säger Bo Rothstein.

  Finns det inget värde i bloggen i och med att vem som helst kan göra sin röst hörd?

  – Förhoppningen med bloggarna var att det skulle främja demokratin, men det finns inget demokrativärde i att yttra sig på ett sätt som är skadligt för någon annan. Att de är många som gör det, gör det inte bättre.

  Är alternativet, att ta bort bloggarna bättre?

  – Jag har ingen ambition att göra något åt det här, men det krävs en självsanering. Jag vet bara inte hur.

  För alla ”vanliga” människor som inte når ut via debattprogram och insändarsidor – i vilken utsträckning ska de kunna få göra sin röst hörd?

  – Det där är en felaktig föreställning. Jag fick lika mycket publicerat innan jag blev professor. Det handlar om att det måste finnas en kvalitetsgranskning. Får alla kränka alla får vi inte ett bättre samhälle, säger Bo Rothstein.

  Förolämpningar hindrar samtal gp.se Bloggar utan spärrar gp.se Rothstein slirar blogg.svd.se Svenska bloggar om Bo Rothstein bloggar.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X