Annons
X
Annons
X

Rotavdraget: ”Modefärgen för 2016 blir svart”

Regeringens förslag om sänkt rotavdrag möts med besvikelse av olika branschorganisationer. ”Modefärgen för 2016 kommer att bli svart. Branschorganisationen Målarmästarna beräknar att rotavdraget skapat cirka 2 000 vita jobb”, berättar Peter Löfgren, ordförande för Byggbranschen i samverkan.

Foto: TT

**Peter Löfgrens telefon **har gått varm sedan finansminister Magdalena Andersson (S) flaggade för en sänkning av rotavdraget från 50 procent till 30.

Även den borgerliga oppositionen är starkt kritisk till remissförslaget som är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet.

– Vi vänder oss mot matematiken att dagens rotavdrag skulle vara en utgift för skattebasen. Istället är det intäkter i andra ändan i form av momsinbetalningar, öka arbetsgivaravgifter och löneskatt från de som utför det vita jobbet, säger Peter Löfgren till SvD.

Annons
X

Byggbranschen i samverkan har räknat på förtjänsten av rotavdraget:

– Enligt våra dynamiska beräkningar självfinansierar sig rotavdraget till statskassan. Vi uppskattar att det ger mellan 1,35 och 1,50 tillbaka på varje betald krona. Man ska inte ställa goda saker mot varandra, säger Peter Löfgren.

Sveriges Byggindustrier var med och utformade det nuvarande avdraget för rot (reparation, ombyggnad, tillbyggnad) 2009. Mellan åren 1996 och 1999 var rotavdraget också 30 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vår ledstjärna har hela tiden varit att utkonkurrera oseriösa aktörer. Det kan inte vara meningen att människor tvingas in i svarta anställningsförhållanden. Vårt huvudsakliga syfte har inte varit att det ska bli billigare för folk att renovera, säger Peter Löfgren.

  **Han hävdar **att rotavdraget med nya tillägg istället är förstärkt:

  – Utbetalningskontrollen har varit ihålig. Det kommer nya regler vid nyår. Näringsidkaren är skyldig att precisera materialkostnaden. Att alla företag i byggbranschen är skyldiga att hålla personalliggare och att den klumpsumma man redovisar till Skatteverket förses med individuppgifter är också stärkande verktyg. Ett verktyg löser sällan alla problem, säger Peter Löfgren.

  Byggbranschen har sett en marknad i förändring:

  – Det är framför allt många mindre företag som hittat en ny marknad där svartarbeten tidigare härskat. Jag pratade med branschorganisationen Målarmästarna på tisdagsmorgonen. De uppskattade antalet vita jobb tack vare rotavdraget till cirka 2 000. Nu är risken uppenbar för en snabb återställare för svartmarknaden, berättar Peter Löfgren.

  Han berättar om en egen upplevelse:

  – När jag vara och handlade nyligen kom en kille i målarställ fram och tackade mig för att ha fått sin första semesterersättning. Det gav en varm känsla, säger Peter Löfgren.

  **Är du förvånad över regeringens utspel?
  **– De har inte samma bevekelsegrund som oss, utan ser rotavdraget mer som ett konjukturinstrument. Men det klart, Stefan Löfven deklarerade tydligt före valet att det skulle finnas kvar, säger Peter Löfgren.

  Regeringens syfte med de sex miljarder som det sänkta rotavdraget uppskattningsvis ska ge är att investera pengarna i nya nya bostäder och att renovera slitna miljonprojekt. 

  – Man ska inte ställa goda saker mot varandra, kommenterar Peter Löfgren.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X