Annons

Rotad rytm

Soundtracket till det moderna Afrika är elektroniskt, urbant och ­globalt – men också rotat i lokala traditioner. Lars Lovén åkte till Ghana på jakt efter hiplifemusikens kärna och hittade en musikscen som återupptäckt sina egna rötter.

Uppdaterad
Publicerad
Reggie Rockstone skapade musikstilen hiplife. Till höger musikproducenten Appietus Danqua, till höger, och hans assistent i studion i Dansuman, en förort i sydvästra Accra som länge ansågs som ett osäkert ställe men där många av Ghanas största  hiplifeartister växt upp.
Reggie Rockstone skapade musikstilen hiplife. Till höger musikproducenten Appietus Danqua, till höger, och hans assistent i studion i Dansuman, en förort i sydvästra Accra som länge ansågs som ett osäkert ställe men där många av Ghanas största hiplifeartister växt upp. Foto: ULRIKA WALMARK

–Jag hade varit borta från Ghana ett tag och när jag kom tillbaka hade nigerianerna tagit över helt. De imiterade USA och alla här försökte imitera dem, säger Appietus Danqua, medan han genom den öppna bilrutan köper ett äpple från en gatuförsäljare samtidigt som han håller mobiltelefonen med den andra.

Reggie Rockstone skapade musikstilen hiplife. Till höger musikproducenten Appietus Danqua, till höger, och hans assistent i studion i Dansuman, en förort i sydvästra Accra som länge ansågs som ett osäkert ställe men där många av Ghanas största hiplifeartister växt upp.

Foto: ULRIKA WALMARK Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons