Annons
X
Annons
X

Rösttiden förlängs i iranskt val

Den tio timmar långa rösttiden i det iranska valet förlängs, uppger inrikesdepartementet.

Av TT
(uppdaterad)

– På grund av tillströmningen av röstande så kommer rösttiden med all säkerhet att förlängas, säger inrikesministern Mostafa Mohammad Najar enligt AFP.

De ordinarie öppettiderna är 8-18 (5:30-15:30 svensk tid).

Presidentvalet är på förhand detaljstyrt av landets mulladiktatur. Men inför valet började de religiösa ledarna börjar bli för att folk skulle visa sitt missnöje genom att inte rösta.

Annons
X

Mullorna har sluppit demokratiprotester och alla reformvänliga kandidater har rensats ut. Men det tycks ha lett till en väljarapati som kan se illa ut i omvärlden. För även om Iran är en brutal islamistisk diktatur så behövs en parlamentarisk fasad för att ge regimen sken av legitimitet.

– Alla bör komma till vallokalerna, har landets högste ledare Ali Khamenei manat i ett tal häromdagen.

– Om ni av någon anledning inte stödjer den islamiska republiken, så kan ni väl ställa upp för landet. Alla bör komma till vallokalerna, vädjade Khamenei i talet i onsdags, rapporterar Reuters. -En stark nationell närvaro kommer att göra fienden besviken, tvinga honom att minska trycket och välja en annan väg, fortsatte Khamenei.

Endast sex kandidater får ställa upp. Från början var de åtta - av ursprungligen 280. Två avhopp kom under de senaste dagarna. De kvarvarande tillhör alla den högste ledarens krets. Ingen företräder ens någon antydan till reformism. Den enda av de godkända som med litet god vilja kunde kallas för reformkandidat hoppade av i onsdags.

Därmed blir det egentligen bara valdeltagandet som kan ge någon slags fingervisning om vilket folkligt stöd som regimen egentligen har.

Det är stor skillnad mot förra valet då den nu avgående presidenten Mahmoud Ahmadinejad omvaldes trots att reformkandidaten och oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi troligen vann valet. Mousavi sitter i dag i husarrest och bara att nämna hans namn kan leda till gripande.

De frågor som verkligen hade kunnat bli valfrågor denna gång handlar dock mindre om demokrati och mer om den eländiga ekonomin och dess följder för gemene man.

Utrikesminister Carl Bildt (M) konstaterar att urvalet av kandidater är mycket begränsat och restriktionerna för medierna betydande. Trots det tycker han att det funnits intressanta inslag i valdebatten.

– Även om det rör sig om ett politiskt sett rätt snävt fält av kandidater, så är det kandidater där det finns nyanser som inte är ointressanta, säger Bildt.

Han tror därför att valutgången kan bli betydelsefull, även om han inte vill sia om vad olika scenarier kan ha för betydelse för utvecklingen i landet.

– Men vi har sett tidigare att vad som har hänt i anslutning till val i Iran har haft betydelse, säger Bildt.

Landets ekonomiska förhållanden har inte bara med dålig inhemsk styrning att göra. De mångåriga internationella sanktionerna mot Iran har satt allt tydligare spår i folks vardag.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X