Annons
X
Annons
X

Rösträtt för barn kan rasera demokratin

REPLIK | RÖSTRÄTTSÅLDER

Att inte vuxna skulle dra nytta av barnens röster är en farligt naiv inställning.
Karl Sigfrid

Två unga miljöpartister föreslår att rösträttsåldern ska avskaffas, och har även inkommit med en motion i frågan som nu ska behandlas på Miljöpartiets kongress (
Brännpunkt 24/5).

Benjamin Juhlin (MP) och Hanna Lidström (MP) hävdar att avsaknaden av rösträtt för barn under 18 år strider mot vårt samhälles grundprinciper. Det är en felaktig utgångspunkt, då det finns många exempel på åldersgränser som är allmänt accepterade. Skolplikten är en lagstadgad skyldighet för barn inom ett visst åldersintervall att delta i skolundervisning. Systembolaget får inte sälja alkohol till personer under 20 år, och du får inte skaffa körkort innan du fyllt 18 år.

Annons
X

Principen om att åldersgränser är diskriminering får minst sagt märkliga följder. Hävdar Miljöpartiet och Grön Ungdom att 10-åringar ska vara ute i trafiken? Eller menar de att barn visserligen saknar det omdöme som krävs för att köra bil och köpa alkohol, men att styret av Sverige är något som kan hanteras mer lättvindligt?

Myndighetsålder innebär per definition att man förväntas ta ansvar för sitt eget liv. Det ansvaret är kopplat till en rad rättigheter, så som rätten att rösta, och det är fullt rimligt.

Politiska frågeställningar är ofta komplexa, och för att sätta sig in i dem krävs viss erfarenhet liksom viss analytisk förmåga. Det innebär att barn i allmänhet inte klarar av att fatta de beslut som är involverade i valet av politiska företrädare. Att väljarna tar ställning även till mer komplicerade frågeställningar, som yngre barn ofta inte klarar av att sätta sig in i, är nödvändigt för att vår demokrati ska fungera.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En avskaffad åldersgräns kan tvärtemot de unga miljöpartisternas intentioner rasera viktiga demokratiska principer, som principen om att debatten måste föras på en någorlunda hög intellektuell nivå. Hur ser Miljöpartiet i ljuset av detta på politiska kampanjer riktade till sjuåringar? En politisk kampanj som lockar med godis och glada seriefigurer för att säkra röster i ett riksdagsval, är det önskvärt?

  Att inte vuxna skulle dra nytta av barnens röster är en farligt naiv inställning. Avskaffad rösträttsålder skulle öppna dörren för mängder av partier, organisationer och personer som är beredda att utnyttja barns rösträtt. Se bara tillbaka på tidigare valfuskskandaler.

  Det vore för övrigt intressant att höra vad Miljöpartiets kvinnliga sympatisörer tycker om att de unga miljöpartisterna jämför kvinnors rösträtt med rösträtt för femåringar.

  KARL SIGFRID (M)

  riksdagsledamot, Konstitutionsutskottet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X