Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Lena Hennel: Röstmissen kan få stora konsekvenser

Oppositionen förlorade oväntat omröstningen om sänkt statsskatt i riksdagen. Slarv verkar ha varit förklaringen. Socialdemokraterna riskerar nu inte bara anklagelser om samröre med SD, utan också om bristande kompetens och regeringsduglighet.

Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte.
Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte. Foto: TT

Med stor sannolikhet tänkte Socialdemokraterna till både en och två gånger innan de bestämde sig för att ta strid för ett riksdags-nej mot en höjning av den så kallade brytpunkten för statlig skatt. Agerandet kan nämligen få ett högt pris.

Partiet riskerar att beskyllas för att inte stå upp för den svenska budgetlagen, vars andlige fader kan sägas vara budgetsaneraren Göran Persson, socialdemokratisk finansminister under 1990-talets krisår. Enligt lagen ska budgeten tas i sin helhet. Huvudsyftet är att oppositionen inte ska kunna driva upp utgifterna utan motsvarande inkomster.

Men kryphålet som de rödgröna och Sverigedemokraterna nu försöker ta till handlar om att riksdagen kan besluta om att öka statens intäkter genom att återta en skattesänkning. Det skulle ligga i linje med budgetlagens andra huvudsyfte; nämligen att stärka statsfinanserna. Exakt hur lagen ska tolkas är experterna emellertid inte överens om.

Annons
X

Men när Socialdemokraterna nu försöker stoppa enskildheter i regeringens förslag är det inte en vågad gissning att de borgerliga, om de hamnar i opposition efter valet, inte längre respekterar den borgfred som funnits kring budgetens principer. Därmed kan det bli svårare för en S-ledd regering att styra landet.

Till saken hör också att Socialdemokraterna har en partiledare som fick följa kalabaliken från åskådarbänken; Stefan Löfven saknar riksdagsplats. Hans gruppledare, Mikael Damberg, var en av dem som missade omröstningen.

På bara några år av partiet
tappat sextio års regeringserfarenhet när ett stort antal före detta ministrar lämnat partiets högsta ledning. Att inte lyckas ro en av mandatperiodens viktigaste omröstningar i hamn förstärker knappast bilden av partiet som regeringsdugligt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Jonas Sjötedt (V), Carina Hägg (S) och Mikael Damberg (S) närvarade inte.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X