Annons
X
Annons
X

Rösterna som avgör valet

298 röster i tre valkretsar. Det är vad som stoppade den borgerliga alliansen från att få en majoritet i riksdagen under valnatten. I dag kan det förändras när riksdagsvalet väntas blir färdigräknat idag eller imorgon.

Foto: SCANPIX

Årets val blir en riktig rysare in i det sista. Står sig valnattens resultat får de borgerliga partierna inte egen majoritet och det blir ett osäkert parlamentariskt läge. Sverigedemokraterna blir vågmästare mellan blocken och regeringen tvingas i förhandlingar med andra partier.

Det är ännu inte säkert att regeringen behöver uppleva sitt eget skräckscenario. Skillnaden mellan en majoritetsregering och en minoritetsregering var 298 röster i tre valkretsar på valnatten, visar beräkningar som matematikprofessorn Svante Linusson vid Kungliga tekniska högskolan har gjort.

När riksdagsrösterna nu sluträknas är det en strid på kniven om vem som vinner. I Göteborg skiljde det 164 röster på valnatten från att Folkpartiet skulle ta ett mandat från Socialdemokraterna. Det kan komma att ändras nu.

Annons
X

Folkpartiet behöver få en röst för var tredje röst som S får, plus 164 röster, för att ta mandatet. Ett exempel kan visa hur det fungerar: låt säga att Socialdemokraterna får 100 förtidsröster i valdistriktet. Då måste FP få minst en tredjedel så många, alltså 34, plus 164 röster. Då förändras mandatfördelningen.

– De måste behålla sin relativa storlek jämfört med Socialdemokraterna, och sedan få 164 röster utöver det, säger Svante Linusson.

På samma sätt är det i Värmland: där var Folkpartiet 92 röster från att ta ett av Socialdemokraternas fasta mandat på valnatten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dagsläget har FP ett utjämningsmandat i valdistriktet, men om detta omvandlas till ett fast mandat står Centerpartiet på tur att få utjämningsmandatet. Därmed får alliansen ytterligare en riksdagsledamot.

  – I Värmland får man ta antalet nya socialdemokratiska röster gånger 7/45-delar, plus 92 röster. Då får man fram hur många röster som krävs för att mandatfördelningen ska ändras, säger Svante Linusson.

  Det innebär att Folkpartiet måste få sju nya röster för var 45:e ny röst som S får, plus 92 röster.

  Om FP lyckas ta ett mandat från S i Värmland, går det utjämningsmandat som idag tillfallit Nina Larsson (FP) vidare till i första hand Centerpartiet, och därmed får alliansen som helhet ytterligare ett mandat.

  – Det är lite kluvna känslor. När man ser att man är så nära börjar man fundera på om man hade kunnat göra något mer för att vi skulle ha fått fler röster från början. Men det känns som att jag har gjort allt jag kunnat, säger Nina Larsson till SvD.se.

  Hon tycker att det blir väldigt spännande att se det slutgiltiga resultatet, men har svårt att tro att rösterna kommer att falla till alliansens fördel i alla tre valdistrikt.

  Paradoxalt nog kan också en framgång för Vänsterpartiet i Dalarna spela regeringen i händerna. Där fick Socialdemokraterna fem fasta mandat i valnattens resultat, samtidigt som V fick ett utjämningsmandat.

  Behåller Vänsterpartiet sina relativa storlek jämfört med Socialdemokraterna, och dessutom får ytterligare 42 röster, tar partiet ett fast mandat från sin rödgröna kollega. Därmed tillfaller utjämningsmandatet istället till Centerpartiet.

  – Det blir en kedjeeffekt. Går det bra för Vänsterpartiet gynnar det Centerpartiet, och därmed gynnas hela alliansen, säger Svante Linusson till SvD.se.

  Det finns samtidigt ytterligare en valkrets att hålla koll på. Även i Östergötland skiljde inte mer än 238 röster på valnatten för att mandatfördelningen skulle ha sett annorlunda ut. Situationen är liknande den i Dalarna – om V behåller sin relativa storlek jämfört med S och får ytterligare 238 röster ett fast mandat från S och utjämningsmandatet går istället till Centerpartiet.

  – Det är väl mer osannolikt att Vänsterpartiet skulle lyckas med det än att de andra tre sakerna skulle hända. Men jag skulle ändå hålla koll på Östergötland, säger Svante Linusson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X