Annons
Recension

Röster inifrån Guantánamo

AVHUMANISERING Det är skrämmande berättelser som Mahvish Rukhsana Khan förmedlar i ”Min dagbok från Guantánamo”. Hennes bok är ett ytterst viktigt dokument och en manifestation av medmänsklighet, skriver Lena Andersson.

Publicerad
Guantánamobasen på sydöstra Kuba används sedan 2002 som amerikanskt fångläger för misstänkta terrorister.
Guantánamobasen på sydöstra Kuba används sedan 2002 som amerikanskt fångläger för misstänkta terrorister. Foto: MANDEL NGAN/AP

Ett avgörande mått på civilisation är hur man behandlar skyldiga och misstänkt skyldiga till brott. Det USA:s militär gör i och genom Guantánamo Bay, interneringslägret på Kuba för misstänkta terrorister, trotsar förstånd, förnuft och moralkänsla. Inget annat land kan på främmande mark hämta vem de vill och spärra in dem; att det därtill sker godtyckligt och brutalt, ibland med obefogat och lustbetonat våld, att fången inte får veta vad han står anklagad för eller kan bemöta det i en rättegång gör det till en styggelse som kommer att genljuda under det kommande århundradet. Man frågar sig hur det är möjligt att USA:s statsledning och militär kan vara ansvariga för och begå dessa grymheter utan att finna att det strider mot deras samvete.

Guantánamobasen på sydöstra Kuba används sedan 2002 som amerikanskt fångläger för misstänkta terrorister.

Foto: MANDEL NGAN/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons