Annons

Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivandeRöster att inspireras, sno och vägledas av

Mats Strandberg, Åsa Linderborg och Klas Östergren är några av författarna som medverkar i antologin ”Tag och skriv!”.
Mats Strandberg, Åsa Linderborg och Klas Östergren är några av författarna som medverkar i antologin ”Tag och skriv!”. Foto: Eero Hannukainen, Pontus Lundahl, Johan Nilsson/TT

Skräck, självbiografiskt eller låttexter. Oavsett skrivarambitioner har de flesta något att hämta ur antologin ”Tag ock skriv!”. Här delar författare som Mats Strandberg och Åsa Linderborg med sig av sin erfarenheter.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

I antologin ”Tag och skriv!” skriver författaren och litteraturkritikern Negar Naseh om att finna tid för skrivande i vardagslivet.

Foto: Anders AhlgrenBild 2 av 2

Är författaren en grävling? För Andrea Lundgren är åtminstone grytet, med sina labyrintiska, mörka gångar, en användbar bild för den plats och det tillstånd där skapandet sker. Det handlar om att gräva sig ner i hålet, långt, för att komma åt det djupast inom en som en författare måste ha tillgång till. Det är ett slags besatthet, en som författaren kan dela med grävlingen. Lundgren skriver: ”Jag läste någonstans att en grävling har tillräcklig kapacitet för att gräva sig igenom en betongvägg om det finns någonting den vill åt på andra sidan. Och det finns det.”
Det är en suggestiv bild. Och ovanligt fantasieggande i sammanhanget. Andrea Lundgren skriver för antologin ”Tag och skriv! Fjorton författare om sitt skrivande”, under den första av bokens tre vinjetter: ”hantverket”. Lundgrens grävling liknar ingen klassisk skrivarkarta att navigera efter, men är ändå perfekt; drömsk, skitig och romantisk, men samtidigt mycket handgriplig. Den gör mig förtjust.

Samma sak gäller för flera av antologins bidrag, vilket i sig är en glädje eftersom det kan vara svårt att hitta guldkornen i den aldrig sinande strömmen av böcker om konsten att skriva; senast för ett par månader sedan skrev jag om en handfull handböcker utkomna bara i höstas. Det kan hända att jag då ondgjorde mig lite försiktigt över den mättade marknaden, men somt får man käka upp lika snabbt igen. ”Tag och skriv!” – med titeln lånad från den uppmaning som avslutar Åsa Linderborgs text – är en av de gyllene klimparna.

Annons
Annons
Annons