Annons

”Rösta nej till EU:s avtal med Kanada”

Med Ceta-avtalet finns en risk för att Sverige och EU kan stämmas av kana­densiska investerare i de fall vi väljer att lagstifta till skydd för allmänintresset, skriver författarna. På bilden syns Europeiska rådets ord­förande Donald Tusk, Kanadas premiär­minister Justin Trudeau och EU-kommissionens ord­förande Jean-Claude Juncker.
Med Ceta-avtalet finns en risk för att Sverige och EU kan stämmas av kana­densiska investerare i de fall vi väljer att lagstifta till skydd för allmänintresset, skriver författarna. På bilden syns Europeiska rådets ord­förande Donald Tusk, Kanadas premiär­minister Justin Trudeau och EU-kommissionens ord­förande Jean-Claude Juncker. Foto: Olivier Matthys/AP

I skuggan av det mer omdebatterade TTIP-­avtalet med USA har EU förhandlat klart ett omfattande avtal med Kanada som nu ska upp för beslut. Den rapport som Katalys publicerar i dag visar att avtalet kan medföra en mängd risker och leda till att Sverige stäms om vi exempelvis förbjuder vinster i välfärden, skriver debattörerna Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari.

Publicerad

Det var länge sedan handelsavtal var föremål för en så omfattande debatt som nu pågår inom EU. Startskottet var på många sätt protesterna mot Acta-avtalet, ett avtal som kritiserades för att ensidigt stärka rättighetsinnehavares rättigheter utan att tillräckligt skydda medborgerliga rättigheter på internet och livs­nödvändiga generiska läkemedel. Protesterna var effektiva – EU-parlamentet stoppade avtalet sommaren 2012. Att Ceta väcker ett liknande motstånd kunde noteras för ett par veckor sedan när det regionala parlamentet i Vallonien tillfälligt stoppade det första ledet i godkännandeprocessen. 

I Cogito och Katalys rapport om avtalet med USA, TTIP, poängterades hur frihandel som begrepp kommit att användas i debatten om avtalet. Detta trots att TTIP i väldigt liten grad berör klassiska fri­handels­frågor. Samma sak gäller i högsta grad Ceta. Därför måste dessa avtal lyftas bortom en i Sverige närmast avklarad debatt om ”för eller emot” frihandel, och i stället fokusera på avtalens faktiska innehåll.  

Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari

Foto: Sara Appelgren, privat Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons