”Rösta nej till EU:s avtal med Kanada”

Med Ceta-avtalet finns en risk för att Sverige och EU kan stämmas av kana­densiska investerare i de fall vi väljer att lagstifta till skydd för allmänintresset, skriver författarna. På bilden syns Europeiska rådets ord­förande Donald Tusk, Kanadas premiär­minister Justin Trudeau och EU-kommissionens ord­förande Jean-Claude Juncker.
Med Ceta-avtalet finns en risk för att Sverige och EU kan stämmas av kana­densiska investerare i de fall vi väljer att lagstifta till skydd för allmänintresset, skriver författarna. På bilden syns Europeiska rådets ord­förande Donald Tusk, Kanadas premiär­minister Justin Trudeau och EU-kommissionens ord­förande Jean-Claude Juncker. Foto: Olivier Matthys/AP

I skuggan av det mer omdebatterade TTIP-­avtalet med USA har EU förhandlat klart ett omfattande avtal med Kanada som nu ska upp för beslut. Den rapport som Katalys publicerar i dag visar att avtalet kan medföra en mängd risker och leda till att Sverige stäms om vi exempelvis förbjuder vinster i välfärden, skriver debattörerna Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari.

Under strecket
Publicerad
Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari

Daniel Suhonen, Rikard Allvin och Robin Zachari

Foto: Sara Appelgren, privat
Annons

Det var länge sedan handelsavtal var föremål för en så omfattande debatt som nu pågår inom EU. Startskottet var på många sätt protesterna mot Acta-avtalet, ett avtal som kritiserades för att ensidigt stärka rättighetsinnehavares rättigheter utan att tillräckligt skydda medborgerliga rättigheter på internet och livs­nödvändiga generiska läkemedel. Protesterna var effektiva – EU-parlamentet stoppade avtalet sommaren 2012. Att Ceta väcker ett liknande motstånd kunde noteras för ett par veckor sedan när det regionala parlamentet i Vallonien tillfälligt stoppade det första ledet i godkännandeprocessen. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons