Annons
X
Annons
X

Rost bjuder på besk medicin

Svensken Peter Rost är före detta hög chef på läkemedelsgiganten Pfizer i USA och blev häromåret känd som branschkritiker med debattboken Sjuka pengar. Idag föreläser han inför Sveriges riksdag. Samtidigt presenterar han sin första thriller, Vargflocken. Rovdjuren finns – förstås – på chefsvåningarna i de multinationella läkemedelsföretagen.

Peter Rost

Peter Rost Foto: LARS PEHRSON

Vår hjälte är en duktig affärsman i sina bästa år, inte osnygg, i en kommande filmatisering skulle han utan vidare kunna ta gestalt i Mikael Persbrandts kropp. Han har bara ett stort fel, han har samvete. En egenskap som står i vägen för en spikrak karriär bakom rökfärgade glas, bland designmöbler och mycket onda människor på Xenal, ledande läkemedelsföretag så långt utanför Los Angeles att smogen börjar lätta.

Helt utanför produktkatalogen producerar man preparatet Convulsor, ett biologiskt vapen ämnat att försätta terrorister i dödliga kramptillstånd.

–Där trodde jag att jag verkligen tog i. Biologisk krigföring har väl hittills inte utvecklats av traditionella läkemedelsföretag. Men nu har det släppts CIA-dokument som beskriver precis den här typen av situation. Jag tappade hakan naturligtvis, säger Peter Rost, som såg till att ett av dokumenten hamnade som försättsblad i hans bok Vargflocken som utkommer på svenska och engelska i stort sett samtidigt.

Annons
X

Har du någon gång beskyllts för att vara konspirationsteoretiker?

–Inte än så länge, ler den nyblivne thrillerförfattaren över intervjubordet på favorithotellet Grand, en plats han har en speciell relation till sedan han en gång bott där i månader. Det var när han var direktör med stora förmåner. Det var i ett annat liv med en årslön på sju miljoner.

Det är nu exakt tre år sedan som Peter Rost, då vice vd för Pfizer i USA, väckte stor uppmärksamhet när han kritiserade läkemedelsbranschen. Det handlade om att tillåta import av billigare läkemedel till USA. Det handlade om oetisk försäljning av tillväxthormoner. Rost vittnade i utskottsförhör i senaten och framträdde i respekterade tv-programmet CBS 60 minutes. Samt gjorde sig fullständigt omöjlig i en bransch som omfattas av omertà, en tystnadsplikt likt den i den italienska maffian.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är du en hjälte?

  –Jag har bara försökt hålla mig ärlig och juste. Men så såg inte företagsledningen på det hela. Det innebär att jag är ute i kylan och måste skapa en ny karriär, en möjlighet att komma vidare, säger den före detta vice vd:n som under tiden levt på sina besparingar.

  Därav skrivandet, ett alternativ som låg nära till hands. Peter Rost skrev en lärobok i kirurgi redan som medicinstudent och fortsatte som copywriter inom medicinsk reklam. Hans tidigare fackbok Sjuka pengar berättar om kartellbildning, tveksam affärspraxis och övervinster inom branschen. En kritik i Michael Moores anda, men med mer siffror och mindre polemik.

  –Jag har både gillat och ogillat en del av vad han gjort tidigare. Filmen Sicko är nog Moores effektivaste hittills. Men han skönmålar europeisk sjukvård, kommenterar Peter Rost.

  Thrillergenren är en av de mest konkurrensutsatta inom skönlitteraturen, vad är din usp, din unique selling point?

  –De flesta thrillers är ren fantasi. Här har du en insider som skildrar en miljö han känner väldigt väl. Det är en så kallad corporate thriller, affärsfolk kan känna igen mycket. Man får en stor dos verklighet. Men jag är siffermänniska och realist. Jag vet att bara fem procent av alla författare kan leva på sitt skrivande.

  Vargflocken skildrar ett bolagsklimat som för tankarna till den sinistra firman Blackwater, som i praktiken sköter en del av Irakkriget åt USA. Peter Rost fascineras av begreppet corporate cult, hur storföretagen med sektlika grepp formar sina anställdas personligheter. En process som börjar vid rekryteringen. Kapitlet när hans hjälte går på anställningsintervju hör till bokens mest absurda för en snäll svensk.

  –Det ligger mycket nära verkligheten, det var lätt att skriva det kapitlet. Hur folk klär sig, vilka varumärken som gäller, alla som försöker tolka olika saker. Inom företagsvärlden gäller ju hela tiden att det inte är vad folk säger som är viktigt utan hur det kan tolkas. Man ska komma ihåg att det finns en massa duktiga smarta människor, men i slutändan är de som man väljer ut sådana som man känner kan tillhöra klubben.

  En klubb Pete r Rost inte längre vill vara medlem i.

  Annons
  Annons
  X

  Peter Rost

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X