Annons
X
Annons
X

”Jens Spendrup har knappast fått sin position på grund av sin kompetens”

Partiföreträdare från höger till vänster är kritiska och förvånade över Jens Spendrups uttalande om att det saknas kompetenta kvinnor som kan ta plats i bolagsstyrelser. Men synen hos partierna på kvotering påverkas inte av händelsen.

Rossana Dinamarca (V).
Rossana Dinamarca (V). Foto: YVONNE ÅSELL

– Jag blev mycket häpen. Var tvungen att titta på datumet och se om jag befann mig år 2014, Det är ett argument från svunnen tid, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson om hur hon reagerade på Jens Spendrups uttalande i Ekots lördagsintervju.

Tror du att Jens Spendrup representerar Svenskt näringslivs åsikt i frågan?

– Det måste Svenskt näringsliv reda ut.

Annons
X

SvD Näringsliv rapporterade i går om skarp kritik från flera företrädare inom näringslivet mot Jens Spendrups uttalande i lördagsintervjun. Han sa då att orsaken till att det inte är fler kvinnor i bolagsstyrelser är att det saknas tillräckligt många kvinnor med kompetens. I går kväll backade Jens Spendrup något. Han sade då att det är ett problem med dominerande manliga nätverk och snäva rekryteringsprocesser, men också att det faktum att det historiskt varit färre kvinnor inom näringslivet gör att färre har den erfarenhet som krävs. Men kovändningen upplevs inte särskilt övertygande av flera av de politiker som SvD Näringsliv talat med.

– Det var ett riktigt klavertramp. Även om han nu har varit ute och försökt nyansera sitt uttalande så ger det ändå en bild av att han definierar kompetens väldigt snävt, säger Annika Qarlsson, riksdagsledamot och talesperson för jämställdhetsfrågor i Centerpartiet.

Även allianskollegan Mats Odell, ordförande i riksdagens näringsutskott och kristdemokrat, är kritisk till Spendrups uttalande. Vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca ser det som en självmotsägelse.

– Om man tittar på Jens Spendrup själv är det knappast så att han har fått sin position på grund av sin kompetens, han har ärvt den. Det tycker jag säger rätt mycket om hur det fungerar i näringslivet i Sverige, säger Dinamarca.

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet säger att uttalandet gör honom ledsen:

– Man tänker ju sig att en branschorganisation som Svenskt näringsliv ska ta täten och hjälpa sina medlemmar att värdera kompetens i stället för att fortsätta kvotera in män med Jens Spendrups bakgrund och ålder i bolagsstyrelser.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet beskriver dagens situation som att män kvoterar in män, och de vill lagstifta om kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Även Socialdemokraterna är för en kvoteringslag, men lägger samtidigt in brasklappen att frågan inte kommer att vara prio nummer ett vid en valseger.

– Vi har sagt att vi är för lagstiftning, men om vi vinner valet så tar det ju tid med en sådan process, det är remissförfarande och utredningar. Om näringslivet inte vill ha lagstiftning får de se till att ändra på hur det ser ut, säger Magdalena Andersson.

Sverigedemokraterna är det enda parti som tar Spendrup i försvar. Mattias Karlsson, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, tror att han blev missförstådd:

– Om han menade att kvinnor inte har kompetens finns det anledning att bli upprörd, men om han har haft svårt att hitta kvinnor till uppdrag så kan jag inte säga något om det.

De två borgerliga partier som SvD Näringsliv har fått en kommentar från lyfter fram att alliansregeringen lyckats förändra styrelsesammansättningen i statliga bolag genom en mer öppen rekryteringsprocess. Det är enligt dem ett argument för att jämställda styrelser kan åstadkommas utan kvotering.

Men hur ska ni få företag att använda de här bra metoderna då?

– Det behövs ett ökat tryck. Det vi kan göra är att prata om vårt exempel och visa på att det fungerar, säger Mats Odell.

Annika Qarlsson säger att det blir svårt att dra gränsen mellan vilka typ av bolag och organisationer som skulle omfattas av en kvoteringslag.

Tvivlar du någon gång på att det går att uppnå jämställdhet utan kvotering?

– Man kan bli lite förtvivlad vid den här typen av uttalande, men jag tror att väldigt många som ska vara representerade av honom satte kaffet i halsen av det han sa, säger Annika Qarlsson.

Annons
Annons
X

Rossana Dinamarca (V).

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X