Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Rosornas välfärdskrig är inte över

S-ledningen vill begränsa vinsterna i välfärden genom skärpta kvalitetskrav och kontroller. Men rosornas välfärdskrig är inte över: förslaget är inte tillräckligt för partiets vinstmotståndare.

Stefan Löfven vann matchen i partistyrelsen. S-ledningen föreslår inget förbud mot vinster, eller något tak för hur stora vinster välfärdsföretag får göra.

Men innan Stefan Löfven kan andas ut har han flera starka krafter att kämpa ned.

• LO-kongressen beslutade i somras att LO ”ska verka för att en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg”. Det beslutet uttolkades nyligen som att ”det behövs någon form av vinsttak”.

Annons
X

• På kongressen i vår ska ett 80-tal motioner behandlas som kräver förbud, eller olika typer av regleringar av hur stor vinsten får vara och hur den får användas.

• Flera tunga arbetarekommuner, bland dem Stockholm, Malmö och Jönköping, vill ha faktiska vinstbegränsningar.

• SSU beklagade igår att partistyrelsen inte gick längre. SSU ”hade helst sett att Socialdemokratin ställde sig bakom ett tak för vinstuttag”.

• Exministrar som Morgan Johansson och S-kvinnors ordförande Lena Sommestad har uttalat sig för en hårdare linje.

Beslutet i partistyrelsen är en viktig seger för Stefan Löfven, som länge varit tydlig med att han inte vill se förbud eller vinsttak.

Stefan Löfvens och partisekreteraren Carin Jämtin talade visserligen om ”vinstbegränsningar” när de presenterade förslaget. Men det ska uppnås genom skärpta kvalitetskrav, skärpta krav på ägarna, ökade kontroller och ökad insyn i de privata bolagens räkenskaper.

Det ska inte vara möjligt för privata företag att sänka kostnaderna med väsentligt lägre personaltäthet eller andra faktorer som anses påverka kvaliteten negativt. Och kommunerna ska få rätt att stoppa etablering av privat verksamhet, om man bedömer att det inte finns underlag för verksamheten.

För det här krävs ny nationell lagstiftning som Löfven lovade att ta fram så snabbt som möjligt, när Socialdemokraterna har vunnit valet.

När Löfven och Jämtin försvarade mångfald lät de ibland som riktiga privatiseringsivrare: Kvaliteten i skolan har höjts genom det fria skolvalet. Och de som använder privat förskola, skola och sjukvård är nöjdare än de som inte gör det.

Carin Jämtin skriver också att ”valfrihet uppfattas också som ett positivt värde av de flesta medborgare. En majoritet vill välja exempelvis primärvård och skola”.

På vanlig svenska betyder det att partiledningen tror att det skulle vara mycket svårt att vinna val med en hårdare linje. Nästa steg för Löfven blir att övertyga de ideologiska vinstmotståndarna på partikongressen om detta.

Mer debatt om vinster i välfärden:

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X