X
Annons
X
Hans Roslings memoarer författades tillsammans med Fanny Härgestam. Det var bråttom, då han hade drabbats av allvarlig cancer.
Hans Roslings memoarer författades tillsammans med Fanny Härgestam. Det var bråttom, då han hade drabbats av allvarlig cancer. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Rosling slutade aldrig hoppas på en lösning

Långläsning

När boken om Hans Roslings liv skrevs var han svårt sjuk.
Det hindrade inte hans förmåga att berätta. In i det sista levde han som om det fanns en lösning och läste konstant på om cancern.
I bokens efterord tecknar Fanny Härgestam ett porträtt av en man som var intensivt levande som få.

Av SvD

»Hans Rosling ska skriva en bok. Vill du hjälpa honom med det?«

Det var en decemberkväll 2016. Jag stod nere i tunnelbanan när Natur & Kulturs förlagschef Richard Herold ringde och ställde frågan.

Hans Roslings memoarer författades tillsammans med Fanny Härgestam. Det var bråttom, då han hade drabbats av allvarlig cancer.

Foto: Jonas Ekströmer/ TT Bild 1 av 7

Författaren Fanny Härgestam samt sonen Magnus Rosling och hustrun Agneta Rosling

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 7

Hans Rosling, 2009. Hustrun Agneta berättade om Hans som pappa och make, för Fanny Härgestam, och visade många bilder från deras liv, resor, jobb och vardagsliv.

Foto: Carolina Byrmo/ IBL Bild 3 av 7

Hans var sjuk under arbetet med boken. Men en eftermiddag skickade han ett foto av sig själv på längdskidor ute i spåret med texten »bra posering för att se pigg ut«.

Foto: Privat Bild 4 av 7

Varje sommar brukade Hans Rosling dämma ån vid lantstället i Skåne. Det var ett projekt som han kunde se fram emot och som inte hade något annat syfte än att vara roande.

Foto: Privat Bild 5 av 7

Under en övning på Karolinska Institutet 2014.

Foto: Gunnar Ask / IBL Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X