Annons

Roséviner för hela året

Rosé säger många och drar alla rosa viner över en och samma kam – ett vardagligt drinkvin. Men så enkelt är det inte riktigt. Det finns pratvin och det finns matvin.

Under strecket
Publicerad
Foto: JENS DOLK Bild 1 av 7
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7
Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Bild 7 av 7
Foto: JENS DOLK Bild 1 av 1
Foto: JENS DOLK

Kött går också bra till rosé. Ja, kanske inte de där allra tyngsta rätterna, men är köttet ljust och det serveras med lättare tillbehör så är rosé den perfekta kompisen.

En annan utmärkt kombination är rosé till asiatisk mat och annan modern mat med både hetta, syra och sötma. Det heta i maten brukar nämligen krocka med rödvin, och ett vitt vin känns oftast lite för klent. Då blir en rosé perfekt. Den bjuder på det bästa av två världar.

Ni som följde mina rosétips förra året och gillade dem kan med gott samvete köpa samma viner i år. Flera av förra årets favo­riter ligger även i år högt på topplistan.

Jag dricker gärna Réserve de Bonnet Rosé, 89:-, 2009, Bordeaux, Frankrike, 3181, till gril­lade räkor med en gazpacho till. Det läskande syrligt ljusbäriga vinet med lite grapeig friskhet passar perfekt till sältan från räkorna och syrligheten i soppan. ­Letar du efter ett lite billigare gott drinkvin är Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz, 57:-, 2008, Castilla y León, Spanien, 2951, riktigt bra. Med sin lilla söta solmogna rödbärighet gör sig det vinet perfekt i solen bara det är väl kylt. Är ni sugna på nya smaker så finns det mycket att välja på. System­bolaget lanserade en rad roséer både i april och nu i maj. Några av mina favoriter hittar ni i listan här nedan.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Av någon underlig anledning mår rosé inte så bra av att hällas på box. Förmodligen hänger det ihop med att rosévin är en färskvara. Roséviner, med väldigt få undantag, ska vara krispiga, friska och läskande – och mitt tips brukar vara att de ska drickas så fort som bara möjligt. De flesta av rosé­boxarna är alltså inget att satsa på, men det finns undantag.

Årets rosé-box-favorit är René Barbier Rosado, 199:-, Penedès, Spanien, 2751, och näst högst på listan står förra årets favorit Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot, 185:-, Valle Central, Chile, 6896.

Sist men inte minst: Även om sommaren nu är i antågande så glöm inte att man kan dricka rosé året runt. Viss mat mår bäst av rosé vare sig det snöar eller solen skiner.

Inte alla roséviner är goda att dricka stora kylda klunkar av då solen skiner, och på samma sätt är inte all rosé så där rysligt gott till en Niçoisesallad. Lite enkelt kan vi dela upp roséviner i pratviner och matviner. Pratvinerna får gärna ha lite av den där soligt bäriga sötman medan matvarianterna kan vara lite kantigare och hårdare syrligt-bäriga och kanske också ha ett uns av strävhet.

Smakrika fisk- och skaldjursrätter blir perfekta till rosé, till exempel grillad fisk eller en mustig fisk- och skaldjursgryta. Många soppor brukar också passa bra. En annan klassiker är charkuterier. En tallrik med salta lufttorkade skinkor och lite starka korvar är kanon med det bärigt, syrligt läskande i vinet.

6 Goda rosé­viner

Annons
Annons
Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Bild 5 av 5

Marqués de ­Cáceres Rosado

75:-, 2009, Rioja, Spanien, 2755, Rosévin

Mitt husvin när jag en gång jobbade som butler på Mallorca. Lättare matrosé med jordgubbs- och smultrontoner och avslutande kärnbärig friskhet.

Clairet du Château de Lisennes

79:-, 2009, Bordeaux Clairet, Frankrike, 2243, Rosé

Bordeauxrosé på druvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Matrosé med fräsch vinbärig bärighet, örtkrydda och grapeig syrlighet.

Negroamaro Rosé

69:-, 2009, Salento, Italien, 94281, Rosé

Perfekt läskande sommardrink-rosé med en utsökt mix av sötaktig rödbärighet, läskande frisk citrussyrlighet och örtiga toner.

Bolgarello

89:-, 2009, Toscana, Italien, 99803, Rosé

God matrosé med sval rödbärig doft och smak, lite strävhet och ­grapeig friskhet. Gott till chark, grillad fisk, het mat och somriga sallader

Leth’s have pink

85:-, 2009, Niederösterreich, Österrike, 94236, Rosé

Detta är vinet Leth’s rosa syster. Ljus­färgat och torrt, rejält ­grapesyrligt rosévin med rödvinbärs­bärighet. Syrliga drinktillbehör är perfekt till.

Portico Rosé

65:-, 2009, Beiras, Portugal, 94237, Rosé

God sommarsipp rosé med rödbärig doft och solmogen lätt söt hallonsmultrig smak, men också frisk fräsch syrlighet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons