Rosengrens avhopp Perssons problem

Under strecket
Publicerad
Annons

analys | Sidbyte
Vanligtvis ses det som positivt när politiker får jobb i näringslivet och tvärtom. Politik och affärer lever för långt ifrån varandra enligt den gängse uppfattningen. För att beslutsfattare och direktörer ska förstå varandras villkor sägs korsbefruktning vara bra.
Men uppenbarligen bara till en viss gräns, och i så fall med en viss fördröjning. Så kan man i alla fall uppfatta den storm som efter någon veckas stiltje börjat blåsa kring den förre näringsministern Björn Rosengrens sidbyte till Stenbeckssfären.

Som rådgivare åt Kinnevik ska Björn Rosengren använda sina kunskaper från politiken bland annat för att hjälpa Tele2. Tidigare var Rosengren som näringsminister största ägare i Telia och borde därför - om han orkat lyssna och ta till sig av departementstjänstemännen och de inhyrda konsulterna - sitta inne med helt unika kunskaper om Tele2:s främste konkurrent. Något som den nye näringsministern Leif Pagrotsky tycker känns ganska underligt.
Med de regler som gäller i dag har Björn
Rosengren inte gjort något formellt fel. Det finns inget som hindrar en minister eller andra höga politiker att omgående ta med sig sina kunskaper och kontakter till välbetalda jobb i näringslivet. Historien är full av exempel:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons