Annons
X
Annons
X

Rosenberg har fått det mesta om bakfoten

REPLIK Att sätta det enskilda barnet i centrum påverkar inte religionsfriheten. Det menar Christer Sturmark, i sitt svar till Göran Rosenberg.

(uppdaterad)

Göran Rosenberg blandar friskt i sin kommentar om vårt ställningstagande för omskärelse först i vuxen ålder. Han har fått det mesta om bakfoten.

Tankesmedjan Fri tanke har inte startats av Humanisterna. Det är inte en ateistisk sammanslutning. I själva verket deltar i den personer med olika trosuppfattningar. Tankesmedjan vill främja upplysningens idéer och värna om individens fri- och rättigheter samt verka för sekulär etik och politik. En sekulär stat är en förutsättning för en fungerande religionsfrihet.

Tankesmedjan driver inga frågor såsom förbud mot omskärelse av spädbarn och småpojkar. Vi och de övriga som undertecknade artikeln i DN 18/11 gjorde det som individer. I Tankesmedjan finns deltagare som inte delar vår uppfattning.

Annons
X

Så till sakfrågan. Vi har argumenterat för att spädbarn och småpojkar inte ska utsättas för icke-medicinskt motiverade ingrepp i sina underliv. Religiösa övertygelser eller traditioner måste vika för denna princip. Oförmågan hos våra kritiker att vilja sätta det enskilda barnet i centrum har varit påfallande i debatten.

Det är orimligt att se tanken på ett förbud mot omskärelse av spädbarn och småpojkar som motiveras enbart av symboliska skäl som ett stormangrepp på religionsfriheten. Religionsfrihet innebär inte att allt är tillåtet. Friheten att utöva sin religion gäller inom de ramar som den sekulära staten fastställer.

Påfallande i diskussionen har varit att synsätten inom judendomen har kommit att helt dominera. Småpojkar som omskärs i den muslimska kontexten har därför blivit dubbelt osynliggjorda. Det rör sig om lite äldre småpojkar, mer medvetna men utan rätt att få välja.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det enda rimliga är att den som önskar göra detta ingrepp gör det efter eget val i vuxen ålder.

  Att, som Göran Rosenberg gör, kalla sina meningsmotståndare omedvetna, okunniga och anti-judiska och jämföra oss med nazisterna hör inte hemma i ett seriöst samtal.

  Annika Borg,
  Teologie doktor, debattör och präst

  Christer Sturmark,
  Ordförande förbundet Humanisterna

  Bengt Westerberg,
  F d socialminister

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X