Rosa droppar

Foto: JUREK HOLZER
Under strecket
Publicerad
Annons

Det har hänt något med rosévinet på sistone. Det konsumeras mer nu än för några år sedan vilket man kan se i statistiken. Systembolagets försäljning av roséviner har de fem första månaderna ökat med hela 44 procent i liter räknat, jämfört med samma period förra året. Men även om många har lärt sig så finns det fortfarande en del som tycker att rosévin är lite mindre fint och inte riktigt okej. Konstigt, för samma personer brukar tycka att roséchampagne är bland det finaste som finns. Ja, frågar du mig så är det definitivt inte mindre fint med rosé – tvärtom. Rosévin är inte bara gott utan det behövs. Viss mat smakar helt enkelt bäst till rosé. Som igår till exempel. Jag åt en indisk lamm korai. Och till det drack jag en Château Bonnet rosé. Det starka i maten blev perfekt med det svalkande rosévinet.

Faktum är att rosé ofta är det bästa valet till lite starkare mat, speciellt om man inte vill vara ännu djärvare och dricka halvtorra vita viner till. Men det passar mycket bra till annat också. Sallad är en klassiker, till charkuterier – speciellt stark salami – är det perfekt, liksom till grillad fisk. Ja, även kött för den delen. För att inte glömma vinet i sig själv, i solen. Men det finns många olika typer av roséviner. Vissa är lättare och andra har mer styrka – vissa är goda som de är medan andra kanske passar bättre till mat.

Annons
Annons
Annons