Annons
X
Annons
X

Rörliga räntan föll i sommar

Lagom till kräftorna är de rörliga boräntorna på väg ned. Det visar en körning i SvD Näringslivs räntekarta där runt 28 000 svenskar fyllt i sina aktuella boräntor. Under sommaren sjönk snittet för en tremånadersränta med 0,22 procentenheter.

Foto: SVD

Under perioden juni-juli rapporterade användarna in en rörlig snittränta på 3,56 procent. En rejäl minskning jämfört med april-maj, då snittet för en tremånadersränta landade på 3,78 procent bland Räntekartans användare.

• LÄS MER:
”Långa boräntor lockar”

För ett hushåll med ett bolån på 3 miljoner uppgår skillnaden till 550 kronor i månaden före ränteavdrag - välkommet om semestern lämnat ett hål i plånboken.

Annons
X

SvD Näringslivs räntekarta bygger ju på användarnas egna uppgifter och sanningsenlighet och kan endast ge en indikation om läget på boräntemarknaden. Men uppgifterna i databasen visar tydligt att bankernas rörliga ränta krupit nedåt över hela linjen.

Att säga något säkert om hur räntorna kommer utvecklas framöver är dock svårare.

– Den rörliga räntan har sjunkit något under sommaren, och enligt våra prognoser ser det ut som om vi skulle kunna se en marginell ytterligare sänkning under kommande månader, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Några större förändringar ligger dock inte i korten, enligt SBAB:s prognoser.

• LÄS MER:
”Motsägelsefull bostadsmarknad”

– Vi tror att det kan komma en räntesänkning till från Riksbanken, om inte i september så vid räntemötet i oktober. En sådan sänkning är dock till viss del inprisad i dagens räntekurs och därför kommer effekten inte slå igenom fullt ut.

På längre sikt klarnar dock bilden, enligt Tor Borg. När eurozonens skuldkris bedarrat kommer uppgången. Dagens låga nivå kommer dock hålla i sig i minst 1,5 år till, innan den rörliga räntan återigen börjar krypa uppåt, förutspår SBAB:s chefsekonom.

När SvD Näringsliv lanserade Räntekartan i april var statens egen bank SBAB klart dyrast av de ledande bolåneaktörerna, lite pinsamt för finansminister Anders Borg som krittiserat storbankernas höga bolånemarginaler,
läs mer här.

SEB som velat kapa åt sig marknadsandelar var då billigast och så har det varit även under sommaren. Under juni och juli var snittet för de SEB-kunder med rörlig ränta som matat in sina uppgifter i Räntekartan 3,38 procent, 0,20 procentenheter mindre än medelräntan under april/maj.

SÖK
bland Sveriges boräntor i SvD:s räntekarta

Se Sveriges boräntor svd.se
Annons
Annons
X
Foto: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X