Annons
X
Annons
X

Rörliga boräntor stiger

Lagom till semestern stiger de rörliga boräntorna igen. Det visar en körning i SvD Näringslivs unika
räntekarta där nästan 27 000 svenskar har fyllt i sina aktuella boräntor. Snittet för en tremånadersränta steg i juni till 3,82 procent. Och den väntas fortsätta stiga.

Håll i semesterkassan. Det kan behövas extrapengar när ledigheten är slut, just nu pekar pilarna uppåt när det gäller boräntan. I maj var medianräntan för rörligt bolån i SvD Näringslivs räntekarta 3,7 procent. I juni rapporterade läsarna med rörligt bolån in snäppet högre ränta, 3,82 procent. Det är 200 kronor mer i månaden före ränteavdrag för ett hushåll med två miljoner i lån. Kanske inte något som sänker en ekonomi men ändå ett steg i fel riktning. Och det kan fortsätta uppåt, enligt Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

– Vi är väldigt försiktiga i våra prognoser för de kommande månaderna. Läget är extremt svårbedömt, möjligtvis får vi rörelse uppåt, säger han.

Det som hänt nu, den sista månaden, är att den ekonomiska stormen har bedarrat något och då kryper den rörliga räntan upp en nivå.

Annons
X

– Det är faktiskt betydligt enklare att ha en åsikt om vad som händer med räntan på två års sikt än vad som händer om två månader. Jag är övertygad om att räntan är högre om två år, säger Tor Borg och påminner om att Riksbankens styrränta just nu, 1,5 procent, historiskt lågt.

– Om två år kommer de enskilda krisländerna fortfarande att kämpa med stora underskott men den politiska krisen kommer vara löst, till stor del. Och det innebär högre räntor, säger han.

Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank, är inne på samma spår.

– Vi tror inte på några dramatiska förändringar när det gäller den rörliga räntan den kommande tremånadersperioden. Det kan kanske gå upp någon tiondels procent och sedan ner igen. Men i princip räknar vi med att den rörliga boräntan ligger stil, säger han.

Den helt avgörande faktorn är vad som händer i eurozonen, som mer eller mindre står i lågor. Men mitt i kaoset har det ändå skett en marginell stabilisering. Grekland har fått en ny regering och EU-toppmötet har tagit en del viktiga beslut.

– Det paradoxala, som inträffat är att Sverige i den här stormen har blivit en slags säker hamn. Ju mer oro ute i Europa desto mer kapital har sökt sig till Sverige. De svenska bankerna ses som stabila och säkra att låna ut pengar till. Det har hållit ner räntenivåerna, säger Rikard Josefson.

Han tycker att alla som har stora lån och känner sig bekväma med den räntenivå som nu gäller bör fundera på att eventuellt binda sina lån. Den treåriga räntan ligger just nu omkring 3,9 procent, före rabatt.

– Lyckas du förhandla ner den treåriga räntan till omkring 3,4 procent är det en mycket konkurrenskraftig ränta. Vill man skapa förutsägbarhet i sin privatekonomi tycker jag nog det är något man bör fundera på att göra, säger Rikard Josefson.

Elisabeth Österman, tidigare vice förbundsdirektör Villaägarnas Riksförbund, tror inte heller att det blir någon dramatisk på räntefronten.

– Om man ska titta på vad man kan förhandla sig till ligger det nog runt 3,5 procent, något sådant, säger hon och fortsätter:

– Det verkar inte så riskfyllt att ha rörligt ränta nu eftersom den väntas ligga ganska stabilt. Det verkar inte som att vi är på väg uppåt snabbt så att man borde göra någonting.

Elisabeth Österman påtalar samtidigt att bunden tvåårsränta ligger väldigt nära den rörliga.

– Så vill man ha trygghet, är ju det ett bra alternativ att binda. Men det känns inte som någon panik att göra det nu.

EXTRA:
Fyll i din nya ränta i Räntekartan och jämför med andras

Välkommen till nya Räntekartan svd.se Se Sveriges boräntor svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X