Annons
X
Annons
X

Rörelsens kvinnor, grabbar och utdragssoffor

SOCIALDEMOKRATERNA | WINBERG, ULVSKOG, SAHLIN OCH HELVETET

Som vanligt börjar det i utdragssoffan – som denna gång står i Margareta Winbergs barndomshem och beskrivs i hennes bok Lärarinna i politikens hårda skola. (Albert Bonniers Förlag) Det är inte så konstigt. Många svenskar i en viss ålderskategori delar dessa minnen av trångboddhet. Ändå får detta stående memoarinslag till slut karaktär av obligatorisk ideologisk ritual.

Jag funderar på vad som skulle vara min generations motsvarighet till denna biografiscenografi. Att jag under större delen av barndomen delade rum med min lillebror? Numera är ju detta klassat som trångbott. Om jag vore socialdemokrat, skulle jag i framtiden kunna förklara min politiska åskådning med detta? Eller för all del (när jag nu inte är det) kan jag motivera min liberala läggning med att en ny vägg så småningom gav oss skilda rum och lite mer individuellt svängrum?

Förmodligen inte. Men det ska ändå bli intressant att se hur ­arbetarrörelsens biografier utvecklas i framtiden, när allt fler av dess företrädare faktiskt har allt mindre av arbetarbakgrund.

Annons
X

Åter till den Winbergska utdragssoffan, som tar oss via den första bilens frihetskänsla till ett spirande politiskt intresse danat av en hårt arbetande far, som känner igen en klassförrädare när han ser en. Så småningom blir huvudpersonen själv, som brukligt är, något som är ”det finaste ett ­arbetarbarn kan bli”. I Winbergs fall är detta lärare, landstings­politiker, riksdagsledamot, ordförande i kvinnoförbundet och sedan vidare upp på politikens karriärstege.

Det sägs ju ibland att det finns en särskild avdelning i helvetet för kvinnor som inte hjälper ­kvinnor. Även om jag trodde på helvetet hade jag inte trott mycket på det där – och än mindre på den uppfordrande uppmaning som vilar i uttrycket. Winbergs skildring av sin bana ger mig inga skäl att omvärdera denna uppfattning, även om boken ger en del andra intressanta inblickar.

Några av Winbergs mindre berömmande kommentarer om Mona Sahlin i boken har redan blivit omskrivna. Som när hon förklarar motståndet mot ­Sahlin bland ”kvinnoklubbisterna” med att Sahlin var ”grabbarnas kvinna”, som ”fått allt serverat” och ”inte ens varit passiv medlem i kvinnoförbundet”. Inför bataljer som denna är det omöjligt att inte fundera över den där avdelningen i helvetet. Vilka var det här som bröt mot devisen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I princip är det så här: trevligt folk hjälper trevligt folk. Och eftersom trevlig mestadels är en subjektiv bedömning lär helvetet bli betydligt mindre svåravdelat än mitt och brorsans rum. Egent­ligen är talesättet bara en tröst – eller ett sätt att skylla ifrån sig.

  I dagarna har Marita Ulvskog meddelat sin avgång som parti­sekreterare och sin kandidatur till EU-parlamentet. Ulvskog och Sahlin har inte varit särskilt samspelta, men för att hålla ihop ­partiet måste Sahlin sannolikt välja någon annan ur vänster­falangen. Namnet på de flestas läppar verkar vara Peter Hultqvist – som är en man.

  Sahlin kan få svårt att hålla sig undan helvetets kvinnorum. Nästan alla hennes utnämningar i toppskiktet har hittills gått till män. Ett tips kan vara att kolla om Hultqvist har sovit i en utdragssoffa. Det kan vara en förmildrande omständighet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X